Over het algemeen zijn er twee momenten per jaar waarop er nieuwe wetgeving in werking treedt: 1 januari en een half jaar later op 1 juli. Ook a.s. donderdag is het weer zo ver. In dit artikel kun je lezen welke belangrijke wetswijzigingen vanaf dan van kracht zullen zijn en wat voor invloed dat op jou heeft.
Wetswijzigingen 2021
Laten we eerst nog een korte recap doen van de wijzigingen die dit jaar al hebben plaatsgevonden:
- Voor de transitievergoeding geldt in 2021 een maximum van € 84.000. Bij een jaarsalaris heeft van meer dan € 84.000, bedraagt de maximale transitievergoeding het jaarsalaris. Daar tegenover staat dat werkgevers die hun kleine onderneming vanwege pensionering of ziekte stoppen recht krijgen op compensatie van de transitievergoeding voor hun werknemers.
- Payrollwerknemers krijgen volgens de Wet allocatie arbeidskrachten recht op ‘een adequate pensioenregeling’.
- BIG-regeristreerde zorgverleners dienen hun BIG nummer actief te vermelden.
- Doordat de overdrachtsbelasting op tweede woningen en bedrijfspanden stijgt betaal je meer belasting wanneer je een pand koopt om te beleggen.
Daarnaast is het minimumloon opnieuw gestegen en zijn per 7 juni de nieuwe Europese auteursrecht regels in werking getreden.
De belangrijkste wetswijzigingen die vanaf 1 juli 2021 in werking zullen treden:
- Nieuwe telemarketing regels: minder ongewenste verkooptelefoontjes doordat we van een “bellen, tenzij bel-me-niet register” naar een “mij niet bellen, tenzij” regime gaan.
- Er komt een Europees verbod op wegwerpplastic, dat tot en met 2024 in fases zal worden uitgebreid. Daarnaast krijgen kleine plastic flesjes statiegeld.
- De regels van verschillende rechtsvormen worden op elkaar afgestemd. Wanneer je je niet aan deze regels houdt, kun je ook zonder eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
- Verkopers en leveranciers van alcohol moeten strenger gaan controleren op leeftijdscontrole van bestelling tot en met bezorging. Daarnaast mag er maximaal 25% korting worden geboden op alcoholische dranken, waardoor stuntprijzen niet meer mogelijk zijn.
- Er komen nieuwe btw-regels voor Nederlandse e-commerce ondernemers.
Van alle belangrijke wijzigingen met grote juridische consequenties zullen we jje uiteraard op de hoogte houden.