Over het algemeen zijn er twee momenten per jaar waarop er nieuwe wetgeving in werking treedt: 1 januari en een half jaar later op 1 juli. Ook a.s. vrijdag is het dus weer zo ver. In dit artikel kun je lezen welke wetten vanaf dan van kracht zullen zijn en wat voor invloed dat op jullie heeft.
Wetswijzigingen 2020
Laten we eerst nog een korte recap doen van de belangrijkste wijzigingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden:
- Alle eenmanszaken hebben een nieuw btw-identificatienummer gekregen. Het nieuwe nummer bevat geen BSN meer en daarmee wordt het risico op identiteitsfraude verminderd en de privacy van eenmanszaken versterkt.
- Het wettelijk minimumloon en minimumjeugdloon zijn opnieuw gestegen.
- Collectief schade verhalen is makkelijker geworden.
- De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is in werking getreden. Deze wet heeft een aantal grote wijzigingen met zich meegebracht omtrent flexibel en vast werk, het ontslagrecht en de WW. Werkgevers worden nu aangemoedigd om werknemers in vaste dienst te nemen en flexwerkers hebben meer zekerheid.
- Het partnerverlof is uitgebreid. Werknemers mogen, wanneer hun partner is bevallen, 5 weken onbetaald verlof opnemen met recht op 70% van het loon.
- Maar de belangrijkste wet was dit jaar natuurlijk de veelbesproken Coronawet.
De belangrijkste wijzigingen die vanaf 1 januari 2021 in werking zullen treden:
- Door de Corona crisis hebben veel bedrijven het moeilijk gekregen. De De Wet Homologatie Onderhands Akkoord kan een oplossing bieden bij een dreigend faillissement. De wet maakt het makkelijker om een akkoord te bereiken met schuldeisers.
- De Wet Flexibilisering zaaksverdeling rechtspraak gaat ervoor zorgen dat Rechtbanken en gerechtshoven elkaar makkelijker kunnen helpen bij een gebrek aan capaciteit, zodat zaken sneller behandeld kunnen worden.
- Dit jaar mocht een werkgever aan thuiswerkende werknemers nog vaste vergoedingen voor reiskosten blijven geven op basis van oude gegevens. Vanaf 2021 worden naar het Besluit noodmaatregelen Coronacrisis de werkelijke kosten weer het uitgangspunt. Hierdoor zullen werknemers lagere vergoedingen krijgen.
- Voor de transitievergoeding geldt in 2021 een maximum van € 84.000. Bij een jaarsalaris heeft van meer dan € 84.000, bedraagt de maximale transitievergoeding het jaarsalaris. Daar tegenover staat dat werkgevers die hun kleine onderneming vanwege pensionering of ziekte stoppen recht krijgen op compensatie van de transitievergoeding voor hun werknemers.
- Payrollwerknemers krijgen volgens de Wet allocatie arbeidskrachten recht op ‘een adequate pensioenregeling’.
- BIG-regeristreerde zorgverleners dienen hun BIG nummer actief te vermelden.
- Doordat de overdrachtsbelasting op tweede woningen en bedrijfspanden stijgt ga je meer belasting betalen wanneer je een pand koopt om te beleggen.
Daarnaast stijgt het minimumloon opnieuw en zo veranderen er nog een aantal belastingtechnische zaken. Van alle belangrijke wijzigingen met grote juridische consequenties zullen we jullie uiteraard op de hoogte houden.