Ongegeneerd gluren bij de buren op Funda, wie maakt zich er niet schuldig aan? Na een dag hard werken schenk je voor jezelf een wijntje in en plof je op de bank. Je pakt je telefoon erbij en begint wat door de Funda-app te scrollen. Van kleine studio’s in hartje Amsterdam tot riante villa’s in Het Gooi. ‘Fundaën’ is zelfs zó populair dat de hashtag #FundaFun regelmatig ontploft op sociale media.
Nu de hypotheekrente laag is, is het voor veel starters een goed moment om hun Funda-hobby om te zetten in een serieuze zoektocht. Helaas stuit een groot deel van hen op problemen bij het rondkrijgen van de financiering. Ze staan BKR geregistreerd en dat kan van grote invloed zijn op het afsluiten van een hypotheek. Wat is een BKR-registratie en wat kun je doen tegen een BKR-registratie?
Wat is een BKR-registratie?
BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het registratiesysteem waarschuwt kredietverleners tegen wanbetalers en beschermt consumenten tegen het lichtvaardig aangaan van nieuwe schulden. In Nederland staan ongeveer 11 miljoen mensen BKR geregistreerd. Als je even over dat getal nadenkt besef je dat dit echt enorm veel is. Grote kans dus dat jij daar ongemerkt één van bent.
Veel mensen denken dat je alleen bij het BKR geregistreerd wordt als een wanbetaler bent. Dat is dus niet zo. Alle kredieten van €250,- of meer worden geregistreerd. Het gaat hier niet alleen om leningen, maar bijvoorbeeld ook om het gebruik van een creditcard, roodstand op de betaalrekening, koop op afbetaling, of zoiets “veligs” als betalen met afterpay. Het bekendste voorbeeld waar mensen tegenaanlopen is het afsluiten van een telefoonabonnement.
Telefoonabonnementen en BKR-registratie
‘Sluit nu een abonnement af en krijg er een telefoon bij!’. Het is een marketingstunt waar veel mensen voor vallen. Het lijkt op het eerste gezicht natuurlijk een goede deal. Want hoewel het abonnement iets duurder is, krijg je er een bijna gratis telefoon bij. Maar niets is zoals het lijkt. Wat je niet ziet, is dat je via de kosten van het abonnement de telefoon aan het afbetalen bent. Jouw nieuwe iPhone 11 is niet (bijna) gratis, maar komt met een onzichtbare schuld. Deze schuld wordt bij de BKR geregistreerd.
Zelfs wanneer je de telefoon volledig hebt afbetaald, blijft de registratie nog minimaal vijf jaar staan. Door het afsluiten van een simpel telefoonabonnement sta je geregistreerd als iemand met schulden waardoor het een heel stuk lastiger wordt een huis te kopen. Deze aantekening verwoest jaarlijks duizenden dromen en toekomstplannen. Vrijwel iedereen zou het met me eens zijn wanneer ik zeg dat dit ontzettend onredelijk is.
Onredelijke BKR verwijderen
Dat vond de Hoge Raad ook. Sinds 2011 is het daarom mogelijk om een registratie te laten verwijderen. Het gaat dan om de situatie waarin de belangen van de consument onevenredig geschaad worden in verhouding tot het doel dat met de gegevensverwerking gediend wordt. Helaas is het verwijderen van een BKR-registratie geen eenvoudig proces en nog te weinig Nederlanders zijn van deze mogelijkheid op de hoogte. Je zult in contact moeten treden met de kredietverstrekker om hen te vragen de registratie bij het BKR te laten verwijderen. Wanneer deze partij niet meewerkt, kun je de zaak onder de aandacht van de geschillencommissie of de rechtbank brengen.
Het is dan van belang om duidelijk aan te geven welke impact de BKR-registratie op jouw leven heeft. De rechter zal een afweging maken tussen het belang van de registratie en het belang dat jij hebt bij het verwijderen daarvan. Het is handig om zoveel mogelijk documenten te verzamelen die jouw verzoek ondersteunen. Waarom weegt jouw belang zwaarder dat van de kredietverstrekker? Waarom heb je er belang bij om juist nu een huis te kopen, en niet pas over een aantal jaar? Je kunt bijvoorbeeld aandragen dat de hypotheeklasten lager zijn dan eventuele huurlasten, en dat je over voldoende vermogen beschikt om de hypotheeklasten te betalen, of dat de hypotheekrente op dit moment laag is en naar alle waarschijnlijkheid binnenkort weer zal stijgen.
Rechters zijn óók mensen
De rechter is ook maar van vlees en bloed en stelt mens en maatschappij centraal. Wanneer de situatie onredelijk is, zal hij daarnaar handelen. Te licht aangegane kredieten of minder slimme beslissingen uit het verleden zouden niet je toekomst in de weg moeten staan. Iedereen heeft recht op een tweede kans. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus bezint eer ge begint en ga niet lichtvaardig een krediet aan als dit niet echt noodzakelijk. Besef dat de gevolgen verstrekkend kunnen zijn.
Is het voor jou al te laat en word jij momenteel ernstig benadeeld door een BKR-registratie en heb je nog vragen over hoe nu te handelen? Neem dan contact met ons op!