Wat betekent de Apple iOS 15 update voor jou?

De iOS 15 software update van Apple wordt in september 2021 verwacht. De laatste update zorgde al voor veel opschudding, maar ook bij deze software update zal er weer een hoop veranderen. Voor markteers zal het opnieuw een flinke uitdaging worden, want de privacyregels worden goed aangescherpt. Maar wat betekent die Apple iOS 15 update nu eigenlijk voor jou?

De Apple iOS 15 update: wat gaat er veranderen?

Met iOS 15 zullen gebruikers van Apple meer inzicht en controle krijgen over hun eigen gegevens. Zo zal de browseractiviteit extra beveiligd worden en kan er voorkomen worden dat trackers detecteren of je een e-mail hebt geopend en zo ja, wanneer. 

Het privacy gedeelte van de software-update bestaat uit vier onderdelen: 

  1. iCloud Private Relay 
  2. App Privacy Report
  3. Hide My Email 
  4. Mail Privacy Protection 

Let op: voor de laatste drie heb je een iCloud Plus-account nodig. 

1. iCloud Private Relay 

De iCloud Private Relay is eigenlijk een Virtual Private Network (VPN). VPN zorgt voor een versleutelde verbinding tussen je digitale apparaten en een VPN-server. Door deze versleutelde verbinding worden de online activiteiten minder snel naar jou herleid. Wanneer je gebruik maakt van Safari, zal de iCloud Private Relay jouw verbinding versleutelen. Dit zal gebeuren aan de hand van een anoniem IP-adres. Dit IP-adres wordt dan gekoppeld aan je regio in plaats van aan jouw specifieke locatie. Daarnaast versleutelt de relay de URL, die jou doorstuurt naar de juiste pagina. Door het anonieme IP-adres en het versleutelen van de URL, wordt jouw privacy extra beschermd. Niemand kan zien welke websites je bezoekt en in welke volgorde je dat doet.  

2. App Privacy Report

Binnenkort kun je via de pagina Privacy in jouw instellingen het ‘Apple Privacy Report’ terugvinden. Dit is eigenlijk een overzicht van de privacygegevens. Je kunt onder andere zien hoe vaak een app toestemming heeft verleend voor het gebruik van je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten. Daarnaast is ook zichtbaar met wie je gegevens worden gedeeld en hoe vaak. Net zoals de schermtijd wordt er bij App Privacy Report een rapport bijgehouden over zeven dagen. 

Het is door de App Privacy Report direct duidelijk welke apps de meeste gegevens verzamelen (ook zonder de app te openen). Eerder schreven we al een artikel over welke bedrijven deze meeste gegevens over jou verzamelen. Deze bedrijven zullen hoogstwaarschijnlijk ook hoog in het rapport belanden.  

3. Hide My Email

Door Hide My Email wordt het mogelijk om een nep-e-mailadres te creëren. Er zijn websites waar je een e-mailadres moet opgegeven, een account moet aanmaken of moet inloggen om bepaalde content te zien. Vanaf september kun je via je iCloud-account een nep-e-mailadres genereren. De e-mails komen wel in de map inkomend van Mail terecht, maar het bedrijf weet jouw ‘echte’ e-mailadres op deze manier niet.  Voor deze tool moet je wel gebruik maken van de apps van Apple, dus van Safari, Mail en iCloud-mailadres. 

4. Mail Privacy Protection 

Door de Mail Privacy Protection kan de afzender van een e-mail niet zien of jij je mail opent, en zo ja wanneer en waar. De afzender krijgt namelijk geen pixels meer om bepaalde informatie over de gebruiker in te zien. Het IP-adres wordt afgeschermd en deze kan niet meer worden gekoppeld aan andere online activiteiten. Dit gaat grote gevolgen hebben voor e-mailmarketing, waar we in een later artikel dan ook nog verder op in zullen gaan.

Veranderingen voor marketeers 

Vooral de Mail Privacy Protection zal veel invloed hebben op marketeers. Marketeers halen veel informatie uit e-mails met nieuwsbrieven en aanbiedingen. De trackinglinks verklappen veel over de gebruikers, maar vanaf september 2021 niet meer over iOS 15 gebruikers. 

De Apple iOS 15 update en jouw privacy

Voor Apple-gebruikers zal de update ten voordele van hun privacy uitvallen. Zij krijgen meer inzicht in het gebruik van hun gegevens door apps. Voor marketeers zal deze update opnieuw een uitdaging worden. 

Let op: afhankelijk van wanneer je dit artikel leest kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene juridische informatie, maar uitdrukkelijk geen één-op-één advies. Hulp nodig bij jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.  

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: