Wanneer is een openbare negatieve review een onrechtmatige daad?

Op 21 februari 2019 heeft de rechter geoordeeld dat een negatieve review op Facebook geen onrechtmatige daad is. In deze zaak werd gekeken naar negatieve reviews over een bedrijf dat beveiligingssystemen verhuurt aan het midden en klein bedrijf. In 2012 werd bij dit bedrijf een abonnement afgesloten, dat vroegtijdig werd beëindigd. Op 17 april 2018 werd vervolgens de volgende negatieve review geplaatst door de klant.

Dit bedrijf geeft geen veilig gevoel ze laten je inloggen met je e-mailadres en wachtwoord van jouw e-mail
Iedereen kan zo je mail in wat bij mij gebeurd is
Ik ben gehackt en al mijn persoonlijke informatie ligt op straat
Ook werkt daar een meneer die toevallig ook een kapsalon heeft die Hairextensions plaatst
Dit bedrijf zorgt ervoor dat jij en je onderneming niet veilig is door manier van inloggen
Jouw e-mail en het wachtwoord van je e-mail
Ook liegen ze alles bij elkaar
Ik raad niemand aan om je eigen aan te melden bij dit bedrijf
Opzeggen is bijna onmogelijk terwijl aan mij verteld werd dat ik vooruit hebt betaald en dat ik dat geld niet terugkrijg
Geen probleem ik heb een ander bedrijf gezocht en toch nog eens geld eisen van mij
Terwijl zij mij in een gevaarlijke situatie hebben gebracht door manier van inloggen”

Het bedrijf in kwestie heeft gevraagd om de negatieve reviews binnen twee dagen te verwijderen, omdat er volgens haar sprake is van een onrechtmatige daad. Maar is hier inderdaad sprake van een onrechtmatige daad?

Onrechtmatige daad?
Volgens de wet is een onrechtmatige daad een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in de maatschappelijke samenleving behoort, tenzij er sprake is van een rechtvaardigingsgrond.

In de wet staat dus dat een inbreuk op een recht een onrechtmatige daad kan opleveren. Een simpel voorbeeld: het kapotmaken van het raam van de buurman. Daarnaast kan er sprake zijn van een onrechtmatige daad wanneer er in strijd met de wet wordt gehandeld. In het eerder gegeven voorbeeld van het raam is er sprake van vernieling. Vernieling is in de wet strafbaar gesteld, waardoor het plegen van dit strafbaar feit een onrechtmatige daad kan opleveren. Tenslotte mag er geen sprake zijn van een rechtvaardigingsgrond om iets een onrechtmatige daad te kunnen noemen. Hier is in bovenstaand voorbeeld sprake van wanneer er brand was en de buurman het raam kapot maakte om iemand te redden.

Een onrechtmatige daad moet vervolgens ook toerekenbaar zijn en er moet aantoonbare schade zijn geleden.

Criteria rechter
Bij de beoordeling of er sprake is van een onrechtmatige daad weegt de rechter verschillende belangen af. Ten eerste speelt het belang van het bedrijf een grote rol. Er wordt gekeken of het bedrijf is blootgesteld aan publicaties die haar naam en integriteit aantasten. De negatieve reviews moeten negatieve gevolgen hebben om tot een onrechtmatige daad te komen. Het doel van het plaatsen van de negatieve reviews moet daarnaast zijn dat de reviews bij veel mensen terecht komen.

Aan de andere kant is er het belang van vrijheid van meningsuiting aan de zijde van de klant.

In de reviews over het bedrijf wordt onder andere gezegd dat het bedrijf geen veilig gevoel geeft met betrekking tot het inloggen. Daarnaast wordt er gezegd dat het bedrijf niet wordt aangeraden én dat het bedrijf liegt. Deze reviews kunnen door de inhoud de naam en integriteit van het bedrijf aantasten. Daarnaast kunnen de reacties bij veel mensen terecht komen. De reviews zijn namelijk geplaatst op Facebook, een openbaar netwerk waar de reacties voor iedereen zijn. Naar aanleiding van de criteria van de rechter zou je kunnen zeggen dat de negatieve reviews over het bedrijf een onrechtmatige daad zijn.

Tóch geen onrechtmatige daad
Toch heeft de rechter geoordeeld dat de negatieve reviews op Facebook niet onder de  onrechtmatige daad vallen. Het is toegestaan om negatieve ervaringen met een bepaalde aanbieder van producten op internet te delen. Dit waardeoordeel is als niet onrechtmatig beoordeeld. De rechter heeft geconcludeerd dat de vrijheid van meningsuiting niet is overschreden doordat er geen feitelijke onwaarheden zijn geplaatst en er dus geen sprake is van een onrechtmatige daad.

Wat kun je dan wel doen met negatieve reviews?
Het verwijderen van een negatieve review mag niet zomaar, wanneer de recensie geen feitelijke onwaarheden bevat. Je kunt wel zelf op de recensies reageren als benadeeld bedrijf. Houdt hierbij rekening met dat ook deze reacties door iedereen kunnen worden gelezen, waardoor het belangrijk is dat er altijd wordt gereageerd op een kalme en positieve manier. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen 1 op 1 contact met de klant op te nemen.

Dreigt een negatieve recensie uit te lopen op een serieus conflict? Of heb jij als bedrijf een review ontvangen die daadwerkelijk niet strookt met de waarheid? Neem dan contact op zodat wij je verder kunnen helpen.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: