De Coronacrisis gooit voor veel reizigers roet in het eten. Vliegtuigen blijven aan de grond en vakantieplannen worden uitgesteld. Veel reisorganisaties bieden reizigers een voucher of tegoedbon aan voor de geannuleerde reizen wegens het Coronavirus. Maar moet je deze als reiziger wel accepteren?
Slimme oplossing voor terugbetalen
Vouchers uitdelen aan gedupeerden. Het is niet heel gek dat de reisorganisaties voor deze oplossing hebben gekozen. De organisaties hebben onvoldoende geld beschikbaar om alle reizigers terug te betalen. Door het aanbieden van een voucher kan de reiziger op een later moment alsnog op reis en wordt de organisatie door de reiziger gefinancierd. De organisatie koopt hiermee in feite tijd. De vraag is echter of je zo’n voucher zou moeten accepteren of niet.
Reisvouchers niet accepteren
Hoewel veel reizigers vliegvouchers een prima oplossing vinden, hoef je als consument de voucher wettelijk gezien niet te accepteren. Consumenten worden extra goed beschermd door de wet. De wet bepaalt dat in een overmachtssituatie, die leidt tot annulering, de reeds betaalde kosten volledig terugbetaald moeten worden aan consumenten. De wetgeving bepaalt tevens dat dit in geld moet gebeuren.
Natuurlijk mag de reisorganisatie wel proberen een voucher aan te bieden. Wanneer daarbij goed wordt uitgelegd dat dit voor beide partijen de beste oplossing is, zal dit ook vaak geaccepteerd worden door de reiziger.
Mijn vlucht is geannuleerd, wat nu?
Wees je er dus echter van bewust dat je als reiziger de voucher niet hoeft te accepteren. Met het accepteren van een voucher loop je namelijk het risico, mocht de reisorganisatie over een aantal maanden failliet zijn of in zo’n staat verkeren dat deze geen reizen meer in kan kopen, jij je voucher niet meer in kunt wisselen en je reeds betaalde som kwijt bent.
Aan de andere kant kun je, wanneer jij de voucher als reiziger niet accepteert en je geld terug vraagt, juist bijdragen aan het faillissement van de organisatie. Het is dus een belangrijke afweging die je als reiziger in deze tijd zelf zult moeten maken. Weten wat je moet doen als een luchtvaartmaatschappij failliet gaat? Lees dan dit artikel.
Consumentenrechten tijdens de Coronacrisis
Wil je meer weten over welke invloed het Coronavirus heeft op bestaande overeenkomsten? Download dan de gratis pdf.
Update 30 maart 17.00: in een kamerbrief is net kenbaar gemaakt dat, hoewel tegen de Europese wetgeving, vouchers tijdens de corona crisis zullen worden gedoogd
Update juli: we zijn alweer een tijdje terug naar dat je een voucher niet hóeft te accepteren. Daarnaast heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uitgesproken dat ook reserverings- en administratiekosten in beginsel vergoed dienen te worden.
Update augustus: bij code oranje is een reisorganisatie niet gehouden jouw geld terug te geven.
Update 23 september: vanaf 1 oktober moeten tickets van geannuleerde vluchten binnen 7 dagen worden terugbetaald.