Geoblocking verbod

In februari 2018 heeft de Europese Unie wetgeving aangenomen om geoblocking binnen de EU tegen te gaan. Deze wetgeving zal waarschijnlijk vanaf eind 2018 gelden.

Geoblocking

Door middel van geoblocking kan op basis van de locatie van de internetbezoeker de inhoud van bijvoorbeeld een website worden geblokkeerd. Ook kunnen op basis van de locatie verschillende verkoopmethodes worden toegepast, bijvoorbeeld het hanteren van verschillende prijzen.

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

Met het verbod op geoblocking moet een einde worden gemaakt aan discriminatie op grond van de nationaliteit, verblijfplaats en vestigingsplaats van klanten. Zo ontstaat er een bredere toegang tot online services binnen de EU. Dat zou een verbetering van de digitale interne markt  moeten opleveren.

Op het verbod op geoblocking is een aantal uitzonderingen van toepassing.

Daarbij kun je denken aan:

– diensten met auteursrechtelijk beschermde inhoud (bijv. streamingdiensten);

– diensten in verband met gezondheidszorg en

– maatschappelijke diensten

Uiteindelijk bepaalt de Europese Commissie of een bepaalde dienst binnen de werking van de nieuwe wet valt.

In tegenstelling tot prijsdiscriminatie zal prijsdifferentiatie niet worden verboden. Bij prijsdiscriminatie wordt voor dezelfde producten op verschillende markten een verschillende prijs gehanteerd. Bij prijsdifferentiatie worden voor vergelijkbare, maar toch verschillende producten verschillende prijzen gevraagd. Daarbij kun je denken aan een product waarvan een luxere versie en een standaard versie te koop wordt aangeboden. In het laatste geval mogen handelaren wel verschillende algemene voorwaarden en prijzen hanteren en hun activiteiten op bepaalde groepen klanten in specifieke gebieden richten.

De nieuwe wetgeving zal dus voorkomen dat consumenten en bedrijven binnen de EU gediscrimineerd worden met betrekking tot de toegang tot prijzen en verkoop- of betalingsvoorwaarden. De online keuze wordt daarmee aanzienlijk vergroot en zal de internethandel een boost geven.

Deborah Kempers (1995) is een gedreven juriste met liefde voor het vak. Momenteel is zij bezig met de masterspecialisatie Burgerlijk Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarvoor volgde zij de opleiding HBO-Rechten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar zij in 2016 met genoegen afstudeerde. Ze heeft zich daar in het bijzonder gespecialiseerd in het personen- en familierecht en arbeidsrecht. Zij studeerde af met een onderzoek naar de gevolgen van de Wet werk en zekerheid voor de advisering binnen de juridische rechtspraktijk. Met veel enthousiasme deelt zij deze kennis met jou door het schrijven van artikelen voor Ladylawyer.nl.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: