Je hoort het e-mailmarketeers regelmatig zeggen ‘zet een freebie in om mensen op jouw nieuwsbrief te krijgen’. Dit is precies zo’n onderwerp waarbij marketeers en juristen niet op 1 lijn liggen. En niet omdat wij juristen tegen freebies zijn. Sterker nog: mijn halve website heeft volgestaan met gratis downloads. Dat is niet het punt waar het mis gaat. Waar dan wel? De AVG… hoe kan het ook anders? Hoe dien jij een freebie aan te bieden om abonnees op jouw maillijst te krijgen terwijl je tegelijkertijd aan de AVG voldoet?
Expliciete toestemming
In beginsel heb jij expliciete toestemming nodig om iemand op jouw nieuwsbrief in te schrijven – en moet je deze toestemming ook aan kunnen tonen.
Op een landingspagina van een freebie krijg je vaak niet de mogelijkheid die toestemming te geven. Sterker nog: het komt zelfs nog regelmatig voor dat wanneer je zo’n freebie hebt gedownload, je later automatisch mails van de nieuwsbrief ontvangt, waarvoor jij je dus nooit hebt ingeschreven – je wilde tenslotte alleen de freebie.
Ik kwam voor de freebie…
Lijkt natuurlijk een super handige manier. Een leuke freebie in elkaar zetten en binnen de kortste keren een hoop nieuwe abonnees op je nieuwsbrief hebben. Zoveel nieuw bereik om jouw betaalde producten onder de aandacht te brengen! Of toch niet?
Wanneer jij mensen automatisch op je nieuwsbrief plaatst na het downloaden van jouw freebie, is de kans groot dat zij jouw volgende e-mails niet eens zullen openen. De gemiddelde openingsratio op een nieuwsbrief is 22%. Kun je nagaan: van de mensen die daadwerkelijk interesse hebben getoond en zich vrijwillig hebben ingeschreven op een nieuwsbrief is er nog steeds 78% die de e-mails van die nieuwsbrief niet opent. Ik schat de kans zeer groot dat de personen die zich dan ook nog eens niet vrijwillig hebben aangemeld, maar gewoon echt alleen die freebie wilden, bij die 78% in plaats van 22% horen.
Ook dien jij volgens de AVG in iedere nieuwsbrief die jij verstuurt een opt-out mogelijkheid te bieden. Dit betekent dat jij onderin de nieuwsbrief jouw lezer de kans moet bieden om zich uit te schrijven van jouw nieuwsbrief (en die uitschrijvers vervolgens dan daadwerkelijk geen mails meer te sturen – maar dat is weer een andere frustratie). De personen die jij automatisch na het downloaden van jouw freebie hebt ingeschreven op jouw nieuwsbrief – en deze dus niet willen ontvangen – zullen in jouw eerstvolgende mail (als ze die dus al openen) zeer waarschijnlijk gebruik maken van die opt-out (en als het even kan nog een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens ook). Dat is natuurlijk niet wat jij wilt. Hoeveel leuker is het als jij er gewoon voor zorgt dat jouw freebie zo goed is en zoveel waarde bevat dat de downloaders van jouw freebie zelf gaan denken “goh, ik wil meer van deze ondernemer ontvangen!” en zich vrijwillig inschrijven voor jouw nieuwsbrief?!
Hoe zorg je er dan voor dat zij zich met de juiste toestemming toch inschrijven?
Op de landingspagina van jouw freebie mag je de downloaders natuurlijk wel de optie geven zich ook direct in te schrijven voor jouw nieuwsbrief. Er zijn echter een aantal belangrijke dingen om hier rekening mee te houden.
Expliciete toestemming
Toestemming moet allereerst expliciet zijn. Dit betekent dat jij een apart aanvinkvakje moet maken voor jouw nieuwsbrief om vervolgens door de downloader aan te laten vinken wanneer zij ook jouw nieuwsbrief willen ontvangen.
Apart van de toestemming
Dit moet een apart aanvinkvakje zijn. Je krijgt dus twee vinkjes op de pagina:
– Ik wil graag de freebie downloaden
– Ik ontvang ook graag de nieuwsbrief.
Het kan niet zo zijn dat er slechts 1 aanvinkvakje staat met een tekst als “Ik ontvang graag deze freebie en schrijf me daarmee ook in voor de nieuwsbrief.
Dit moeten twee aparte keuzes zijn.
‘Aan’ in plaats van ‘uit’
Deze aanvinkvakjes moeten leeg zijn, om door de downloader zelf aangevinkt te kunnen worden. Het mag dus niet zo zijn dat de vinkjes er al staan, en de downloader deze uit moet schakelen om de nieuwsbrief niet te ontvangen. Dit zou namelijk een extra onnodige handeling voor de downloader inhouden.
Dit betekent overigens ook dat je de insteek niet om kunt draaien. Je mag dus niet op de landingspagina melden dat “downloaders ook worden ingeschreven voor de nieuwsbrief, tenzij zij hieronder aangeven dat niet te willen”. Je geeft de lezers dan een opt out mogelijkheid, terwijl dit een opt in mogelijkheid moet zijn.
Vrijwillige toestemming
Ook heel belangrijk is dat de toestemming vrijwillig wordt gegeven. De downloader mag zich dus niet verplicht voelen om het vinkje voor de nieuwsbrief ook aan te vinken. Dit betekent dat jij als ondernemer de freebie ook beschikbaar moet stellen wanneer het vakje voor de nieuwsbrief niet wordt aangevinkt. Het mag niet zo zijn dat wanneer zij zich niet willen inschrijven voor de nieuwsbrief, dan ook niet de freebie ontvangen. Wanneer niet alle vinkjes zijn aangevinkt, moeten zij dus nog steeds verder kunnen in het proces.
AVG en freebies: hoe moet het dan wél?
Jouw landingspagina moet dus de volgende items bevatten:
♦ Invulveld voor Naam
♦ Invulveld voor E-mail
◊ Leeg aanvinkvakje voor het willen ontvangen van de freebie
◊ Leeg aanvinkvakje voor het willen inschrijven op de nieuwsbrief
♦ Downloadknop die ook beschikbaar moet zijn als het nieuwsbriefvakje niet wordt aangevinkt. Daarnaast moet iedere nieuwsbrief die jij verstuurt dus ook een opt-out mogelijkheid bevatten.
Weten of jouw nieuwsbrief AVG-proof is? Gebruik dan deze handige AVG checklist.
Alternatief voor AVG-proof freebies
Wanneer je je landingspagina voor de freebie zo instelt als hierboven vermeldt heb je helaas wel de kans dat heel weinig mensen zich zullen inschrijven op jouw nieuwsbrief. Zij zien nu namelijk de expliciete mogelijkheid om zich vrijwillig in te schrijven – en dus ook de mogelijkheid om deze nieuwsbrief die ze toch niet vaak openen gewoon maar meteen helemaal niet te ontvangen. Dat is ook de reden waarom weinig ondernemers zich op het vlak van e-mailmarketing aan de AVG houden: zij zijn bang geen grote e-maillijst meer op te kunnen bouwen nu steeds minder mensen zitten te wachten op een nieuwsbrief en je de keuze nu wel heel makkelijk maakt voor die mensen. Maar je kunt ook precies een andere keuze heel makkelijk maken! Ik heb hierboven natuurlijk al gezegd dat je er eigenlijk gewoon voor moet zorgen dat jouw freebie zo goed is, dat de lezers daarvan zelf meer willen en uit zichzelf op zoek gaan naar jouw nieuwsbrief.
Freebie for the public
Tot slot kun je het ook nog eens omdraaien. Maak geen freebie die je aan iedereen beschikbaar stelt in de hoop dat een deel daarvan zich ook vrijwillig inschrijft op jouw nieuwsbrief. Maar geef de inschrijvers op jouw nieuwsbrief dat soort extraatjes. Maak een freebie die je niet voor iedereen beschikbaar stelt, maar juist alleen voor je nieuwsbrieflezers. Geef je nieuwsbrieflezers die exclusiviteit, die extra waarde waar zij op hopen.
Wanneer jouw abonnees blij zijn met de waarde die je ze geeft, worden zij automatisch de ambassadeurs die jouw nieuwsbrief op een organische wijze laat groeien en staan er binnen no time alleen maar mensen die daadwerkelijk interesse hebben in jouw producten op jouw lijst. Heb jij hier nog vragen over? Stuur dan even een mailtje of berichtje via Instagram. Of lees meer over e-mailmarketing en de AVG of volg mijn e-mailmarketing cursus.