Nu het ministerie van Buitenlandse Zaken groen licht heeft gegeven voor vakanties naar bepaalde Europese bestemmingen, konden vele Nederlanders hun reislust niet langer bedwingen. We pakten dan ook massaal onze koffers in en vertrekken naar warmere oorden. Een week lang genieten op het strand met niets anders aan je hoofd dan zon, zee, en cocktails. Na de stressvolle en vooral eeuwigdurende coronamaanden waren er weinig mensen die daar geen behoefte aan hebben. Maar terwijl jij lekker op het strand lag te ontspannen, ontstonden bij je werkgever kopzorgen. Want wat als je behalve een lekker bruin kleurtje ook het coronavirus mee terugneemt van vakantie? Lees hier waar je rekening mee moet houden als je terug komt van vakantie in corona-tijd.
Vakantie in corona-tijd
Het is begrijpelijk dat werkgevers zich hier zorgen om maken. Een uitbraak binnen een bedrijf kan immers verregaande gevolgen met zich meebrengen. Op het internet doen er vele verhalen de ronde over werkgevers die drastische maatregelen nemen om zo alle risico’s uit te sluiten. Van werkgevers die hun werknemers verplichten een coronatest te ondergaan tot een algeheel reisverbod. Maar hoe ver gaat de bevoegdheid van de werkgever eigenlijk?
Gezonde en veilige werkomgeving
Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Dit betekent dat wanneer je met een loopneus op kantoor verschijnt, je werkgever het recht heeft om je de toegang tot het werk te ontzeggen. Daarnaast hebben zij de verplichting de werkomgeving zo in te richten dat het mogelijk is de richtlijnen van het RIVM op te volgen.
Privacy
Volgens de Beleidsregels ‘De zieke werknemer’ van de Autoriteit Persoonsgegevens mag de werkgever geen gegevens over de gezondheid van zijn werknemers registreren. Hoewel werkgevers in principe alles mogen vragen, hoef je als werknemer op deze vragen geen antwoord te geven. Je gezondheid is bij uitstek privé en je bepaalt dus zelf aan wie en wát je over je gezondheid kwijt wilt.
Het is dan ook logisch dat je werkgever je niet mag verplichten om een coronatest te ondergaan. Voel je je niet lekker en besluit uit je zelf om een coronatest te doen? Ook dan hoef je de uitslag hiervan niet met je werkgever te delen.
Vrije tijd
De zoektocht naar de ideale vakantie vergt vaak lang speurwerk op het internet. Wanneer je eindelijk geboekt hebt, is het dan ook volstrekt logisch dat je dit graag met je collega’s deelt. Terwijl jij enthousiast over je vakantieplannen vertelt schrikt je baas zich rot. Hij had er niet op gerekend dat je je vakantiedagen dit jaar in het buitenland zou doorbrengen.
Ook hier geldt weer ‘vragen staat vrij’, maar een werkgever mag je niet verbieden om naar het buitenland te gaan. In de tijd dat je niet werkt ben je vrij om te gaan en staan waar je zelf wilt. Je werkgever heeft hier niets over te zeggen, zelfs niet als je van plan bent op vakantie te gaan naar een gebied waar een oranje of een rood reisadvies voor geldt.
Maar let op: na terugkomst uit een oranje of rood gebied geldt een dringend advies tot twee weken thuisquarantaine. Gedurende deze periode mag de werkgever je de toegang tot de werkvloer ontzeggen. Wanneer werken om deze reden onmogelijk wordt, bestaat er voor de werkgever in beginsel geen plicht tot doorbetaling van het loon. Dit is anders in het geval het reisadvies voor je bestemming tijdens je verblijf verandert. Je leest hier meer over loondoorbetaling bij quarantaine.
Vakantie met een vraagteken
Ga wijs op reis, maar wees niet bang om voor je rechten op te komen. Zit jij na het lezen van deze blog toch nog met vragen over je vakantie in corona-tijd? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, zodat jij wellicht nog onbezorgd op het vliegtuig kan stappen!