[RechtSPRAAK]: Lady Lawyer in gesprek met Suzanne van Duijn

In deze nieuwe rubriek ga ik in gesprek met Digital Nomads en andere ondernemers over de juridische kant van het ondernemen, conflicten waar zij in verwikkeld zijn geweest, hier en daar een juridische fuck up en de gevolgen die reizen met zich mee kan brengen voor je onderneming. In deze editie wordt Suzanne van Vrije Meid geïnterviewd.

Suzanne is eigenaar van Vrije Meid, een blog over vrijheid, reizen en locatie-onafhankelijk werken. Daarnaast is zij mede-eigenaar van PR-cursus.nl, waar enerzijds ondernemers zelf kunnen leren over pr aan de hand van een online cursus en workshops en zij anderzijds de pr van bedrijven uit handen nemen

Wanneer ben je begonnen met ondernemen?

“Technisch gezien heb ik me in november 2013 al bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Maar toen werkte ik ook nog in loondienst, dus was ondernemen meer een “projectje” van een paar uur per maand. Eind 2015 besloot ik dat ik mijn baan ging opzeggen en fulltime wilde gaan freelancen. Ik was toen nog pr-adviseur in loondienst en daarnaast had ik wat freelance klussen als jurist. Vanaf februari 2016 is dat met name pr geworden.”

Had je in 2013 met je inschrijving wel altijd de droom om te ondernemen?

“Nee ik werkte gewoon in loondienst, maar ik werd benaderd door een juridische partij of ik freelance voor hen wilde komen werken. Daarvoor had ik nooit aan ondernemen gedacht.”

Zou je zeggen dat je goed voorbereid aan je ondernemerschap bent begonnen of heb je vooral on the go alles geleerd?

“Doordat ik al twee jaar als freelancer werkte wist ik al wel wat basic dingen over facturen sturen, algemene voorwaarden en dergelijke. Het helpt daarin natuurlijk ook dat ik zelf jurist ben geweest. Als ik nu terug kijk denk ik wel dat ik de afgelopen jaren heel veel heb geleerd, maar ik denk ook dat je dat on the go moet leren. Ik denk niet dat je door een boek te lezen wel voorbereid kunt beginnen.”

IK DENK NIET DAT JE DOOR EEN BOEK TE LEZEN VOORBEREID KUNT BEGINNEN AAN HET ONDERNEMERSCHAP.

Voel jij je nu over het algemeen veilig ondernemen?

“Ja! Ik vertrouw heel erg op mezelf, dus waarom niet? Ik voel me niet zo snel onveilig. Ik voel me ook redelijk zeker als ondernemer omdat ik veel vaste klanten heb, dus ik weet elke maand voor een groot deel waar ik aan toe ben. Ik heb wat dat betreft altijd een veilige basis gehad.

Ik heb ook iets omtrent arbeidsongeschiktheid geregeld en dat voelde inderdaad wel extra veilig. Ook vind ik een buffer een heel fijn idee: als er iets gebeurt weet ik dat er altijd ergens nog wel een potje is.”

Op welk punt ben je je bezig gaan houden met je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid?

“Nou het is een soort van broodfonds. Ik ben daar wel pas erg laat mee begonnen, maar daarvoor had ik wel altijd een buffer voor als ik bijvoorbeeld mijn pols zou breken. Dat is ook wel grappig: vanaf het moment dat ik serieuzer ging ondernemen had ik eigenlijk altijd wel geld achter de hand, just in case. Dat had ik in loondienst echt nooit, omdat ik daar altijd van salaris naar salaris leefde, dat vind ik pas onveilig! Je kunt tegenwoordig zo snel op straat staan en daar houdt niemand rekening mee. Als ondernemer ben ik veel bewuster van die “onveiligheid”. Ik ben uiteindelijk overgegaan op dit broodfonds, omdat mijn potje niet genoeg is om het twee jaar uit te zingen.”

IN LOONDIENST LEEFDE IK VAN SALARIS NAAR SALARIS. DAT IS PAS ONVEILIG!

Heb je wel eens met een juridisch risico te maken gehad?

“In mijn eerste jaar had ik al te maken met een wanbetaler. We waren beide redelijk klein als ondernemer en ik zat best diep in haar bedrijf. Je doet erg veel voor zo’n onderneming, en dan op een gegeven moment betaalt diegene niet. Op best korte termijn stond er een paar duizend euro uit. Ik zou ook op vakantie gaan en kon mijn inkomsten redelijk goed inschatten, maar doordat ik dit niet kreeg liep dat dus een beetje mis. Ik heb dat geld tot op een paar maanden geleden pas ontvangen!”

Kun je ons een beetje meenemen in hoe dat proces is gegaan?

“Op een gegeven moment stond er een dusdanig bedrag open dat ik er wel iets mee moest gaan doen. Doordat ik jurist ben geweest had ik wel enig idee wat mijn opties waren, maar tegelijkertijd kun je van een kale kip niet plukken. Ik wist dat ze echt geen geld had, dus dat een incassobureau niet sneller zou kunnen helpen. Ze had me beloofd dat ik het geld zou krijgen, zodra ze het had. Dat heeft ze ook waargemaakt, het heeft alleen ruim twee jaar geduurd. Het proces was juridisch gezien dus niet heel spannend, maar het heeft mij wel een behoorlijke klap opgeleverd. En ook de relatie is beschadigd. Hoe goed je ook omgaat met je opdrachtgever, geld kan echt alles kapot maken.

HOE GOED JE OOK OMGAAT MET JE OPDRACHTGEVER, GELD KAN EEN RELATIE ECHT BESCHADIGEN.

Ik ben toen niet meteen met mijn werkzaamheden gestopt. Ik heb zelfs, toen die schuld al was opgebouwd, nog een keer een maand voor haar gewerkt voor een nieuw project. Achteraf gezien was dat natuurlijk niet slim. Ik zou anderen nu adviseren om dat nooit te doen.”

Je werkt natuurlijk ook veel met freelancers, is er daarbij wel eens iets misgegaan?

“Nee eigenlijk niet, maar dat komt ook wel omdat ik nieuwe samenwerkingen altijd direct vastleg in een contract. Met al mijn freelancers heb ik een contract en ook met mijn compagnon hebben we alles op papier staan. Ik ben wel altijd degene die daar dan mee komt, maar de andere partij vind het juist heel fijn dat ik daar dan aan heb gedacht. Zij voelen zich zelf dan ook meteen een stuk veiliger, ook met de Wet DBA die eraan komt. Ik probeer het contract ook altijd toe te lichten en ze niet snel te laten tekenen.”

Voor PR-cursus.nl ga je nu ook met een team werken. Ga je dat ook op freelance basis doen?

“We beginnen inderdaad met freelancers, maar het is wel de bedoeling dat dat op den duur deels arbeidsrelaties worden. Ik heb daar wel echt bewust advies over ingewonnen. Ons werk kent vaak pieken en dalen en het is op het begin nog geen fulltime baan, dus dan is het makkelijker om met freelancers te werken. Maar zodra er een fulltime positie beschikbaar is willen we iemand wel echt in dienst nemen. Enerzijds omdat we geen verkapt werkgever willen zijn onder de Wet DBA, maar ook omdat ik die persoon gewoon aan ons wil binden en meer betrokkenheid kan creëren. Van mijn freelancers vraag ik overigens ook wel echt een commitment. Als ik iemand drie dagen werk garandeer, verwacht ik ook dat diegene drie dagen voor mij beschikbaar is en dat leg ik dan ook gewoon zwart op wit vast. Ook als freelancer kun en moet je je gewoon commiten en zaken goed vastleggen. Het woord zekerheid doet me niet zoveel, maar ik wil wel gewoon goede afspraken hebben gemaakt.”

OOK VAN MIJN FREELANCERS VERWACHT IK COMMITMENT EN LEG IK DAT ZWART OP WIT VAST.

Je reist ook veel. Voelt het voor jou risicovoller om met je business op reis te gaan?

“Ik reis sinds 2016 zo’n 4 maanden per jaar. Ik zou niet zo goed weten waarom werken onveiliger zou zijn in het buitenland, behalve dan misschien met de verbindingen. Ik heb daardoor bijvoorbeeld wel een keer een Skypecall moeten cancelen. Maar op reis werk ik ook niet fulltime.”

Is er wel eens een potentiële opdrachtgever geweest die niet met je wilt werken als of omdat je op reis bent?

“Ik wil me sowieso niet verbinden aan opdrachtgevers bij wie ik op kantoor moet zitten. Ik heb ook werk dat zich heel goed leent voor vrijheid. Toen ik begon wist ik niet beter dan dat ik locatieonafhankelijk kon werken. Ik ga dan ook op zoek naar opdrachtgevers die daarbij passen.”

TOEN IK BEGON WIST IK NIET BETER DAN DAT IK LOCATIEONAFHANKELIJK KON WERKEN. IK GA DAN OOK OP ZOEK NAAR OPDRACHTGEVERS DIE DAARBIJ PASSEN.

Heb je je algemene voorwaarden wel eens in moeten zetten?

“Nou dit is wel grappig: voor Vrije Meid heb ik geen algemene voorwaarden. Ik maak wel altijd hele goede offertes waarin ik de belangrijkste afspraken zet, als soort van overeenkomst van opdracht. Voor PR-cursus.nl werken we overigens wel met algemene voorwaarden. We bieden met de werkzaamheden daar zodanig gegarandeerd resultaat en verbinden ons dusdanig dat we daar wel echt spelregels voor op papier wilden zetten. Ik denk dat als je alles goed vastlegt en doet wat je belooft, er niet snel iets misgaat.

En de aantal keer dat er wel iets mis is gegaan heb ik me vooral afgevraagd of ik er energie in moest steken om mijn gelijk te halen of het gewoon liet gaan. Ik hoef niet met mensen samen te werken die hun afspraken niet nakomen en als dat direct al duidelijk is laat ik dat liever doodbloeden. Het is het niet altijd waard om je gelijk te halen. Je hebt zo vaak gesprekken met potentiële klanten die je van alles beloven en dan reken ik me helemaal rijk, maar tegenwoordig geloof ik dingen pas als ik ze zie.”

HET IS HET NIET ALTIJD WAARD OM JE GELIJK TE HALEN.

Tip van Lady Lawyer: Zet alles altijd goed op papier. Als je niet direct een budget hebt voor algemene voorwaarden, zorg er dan in ieder geval voor dat jij de belangrijkste afspraken meeneemt in je offerte. Maak niet alleen duidelijke afspraken met je opdrachtgevers, maar ook met de mensen waarmee je samenwerkt. Dat is niet alleen fijner voor jou, maar ook voor bijvoorbeeld je freelancer – zeker met de Wet DBA in aantocht. Meer weten over wat je vast moet leggen wanneer je samenwerkt met een freelancer om schijnzelfstandigheid te voorkomen? Lees dan dit artikel.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: