In deze nieuwe rubriek ga ik in gesprek met Digital Nomads en andere ondernemers over de juridische kant van het ondernemen, conflicten waar zij in verwikkeld zijn geweest, hier en daar een juridische fuck up en de gevolgen die reizen met zich mee kan brengen voor je onderneming. In deze editie wordt Agnès van Girl on the Move geïnterviewd.
Agnès (31) is sinds 1.5 jaar digital nomad en werkt als freelance tekstschrijver en social media manager. Daarnaast deelt zij op haar blog Girlonthemove.nl persoonlijke verhalen en tips over een leven als digital nomad.
Wanneer ben je begonnen met ondernemen?
“Eind 2017 heb ik ontslag genomen bij mijn baan als hoofdredacteur van een actualiteiten website en op 1 januari 2018 zat ik een maand in Kaapstad en ben ik vanuit daar begonnen als freelancer. Achteraf gezien best heftig om al reizende een freelance-bestaan op te bouwen, maar op dat moment voelde dat gelukkig niet zo. Ik had meteen al wat opdrachten, dus ik hoefde in ieder geval niet gestresst op zoek naar werk.”
Jeetje, vanuit het buitenland aan een nieuw avontuur beginnen! Zou je zeggen dat je goed voorbereid met je ondernemersavontuur bent gestart?
“Ik heb mezelf een half jaar voorbereidingstijd gegeven, voordat ik daadwerkelijk aan de slag ging. Ik die periode heb ik veel dingen uitgezocht over belasting, facturen en administratie. Alsnog kun je natuurlijk niet overal op voorbereid zijn en heb ik al doende veel geleerd.”
Wat zijn zoal dingen die je in de voorbereidingen nog niet had ondervonden, maar graag had willen weten?
“Ik had niet beseft dat je als ondernemer altijd aan het werk bent. Zeker omdat ik naast mijn freelance werk ook een blog bijhoud, ligt er altijd nog wel wat werk. Het scheelt dat ik alles geweldig vind om te doen, maar soms word ik er wel gek van dat mijn hoofd altijd ‘aan’ staat.”
SOMS WORD IK ER WEL GEK VAN DAT MIJN HOOFD ALTIJD ‘AAN’ STAAT.
“Iets anders wat ik heel moeilijk vond was het doen van belastingaangifte. Ik wil zelf graag weten hoe alles werkt, dus op het begin vond ik dat ik dat ook wel in een Excel bestandje bij kon houden. Toen het eenmaal zo ver was, heb ik alles alsnog in een boekhoudprogramma overgezet omdat ik daardoor een beter overzicht kreeg van mijn jaarcijfers. Ik heb er uiteindelijk veel te veel tijd aan besteed en werd er letterlijk ziek van.”
Voel jij je nu over het algemeen veilig ondernemen?
“Over het algemeen voel ik me zeker veilig in het ondernemen. Er is wel eens een stemmetje in mijn hoofd die zegt: straks ken je alle regels niet en word je gepakt! Maar ik doe weinig dingen waarmee juridisch gezien iets fout kan gaan. Ik heb nu bijvoorbeeld geen weggevers of nieuwsbrief. Dat laatste zou ik overigens wel graag willen, maar mijn onwetendheid over de regelgeving houd me daar eerlijk gezegd in tegen.”
Je geeft aan dat je niet volledig op de hoogte bent van de regelgeving. Heeft dat je wel eens in een vervelende situatie gebracht?
“Als freelancer gelukkig niet! Bij mijn laatste baan hebben we wel eens te maken gehad met het gebruik van foto’s die niet rechtenvrij waren en we dikke rekeningen voor hebben ontvangen. Doordat dat werk dichtbij het werk ligt dat ik nu doe, kan ik dit soort missers bij mijzelf en bij mijn opdrachtgevers voorkomen”.
Hoe is dat destijds precies gegaan?
“Het ging om foto’s die een aantal jaar daarvoor bij artikelen waren gebruikt. Op het moment dat we de rekening kregen, gebruikten we altijd rechtenvrije of afgekochte foto’s, maar in het verleden was daar niet altijd even netjes mee omgegaan. Aangezien ik toen hoofdredacteur was, was ik ervoor verantwoordelijk dat het niet nog eens zou gebeuren en heb ik aan het team uitgelegd hoe het werkte.
Daarnaast ben ik samen met een redacteur door heel veel oudere artikelen gegaan om te checken of er nog meer foto’s onrechtmatig gebruikt werden. Uiteindelijk hebben we de websitebouwer gevraagd of hij alle foto’s in de artikelen van tot een jaar geleden wilde vervangen met een standaard plaatje. We hebben daarna nog wel een enkele keer een rekening ontvangen, maar hebben echt grote claims op deze manier wel kunnen voorkomen.”
Je geeft aan dat je nu ook je opdrachtgevers voor een inbreuk behoedt. Hoe pak je dat aan?
“Dit bespreek ik eigenlijk alleen wanneer ik foto’s zie waarvan ik denk dat ze onrechtmatig gebruikt zijn. Ook als ik beelden ontvang waarvan ik me afvraag of die van henzelf zijn, vraag ik het nog even voor de zekerheid. Ik leg dan inderdaad uit hoe het werkt. Daarnaast gebruik ik rechtenvrije foto’s van websites zoals Pixabay en Unsplash, ik zal nooit zomaar iets van bijvoorbeeld Pinterest pakken. Alhoewel ik het opvallend vind hoe vaak ik dat toch nog zie gebeuren.”
IK VIND HET OPVALLEND HOE VAAK IK FOTO’S VAN PINTEREST GEBRUIKT ZIE WORDEN.
Voelt het voor jou risicovoller om je business mee op reis te nemen?
“Nee. Als ik eraan denk dat mijn laptop gestolen kan worden word ik wel een beetje paranoïde en daarom ga ik daar wel extra voorzichtig mee om. Aan de andere kant: ik heb alles online staan, dus het is een kwestie van een nieuwe laptop kopen, alles installeren en ik kan weer aan de slag.”
Heb je door het reizen wel eens een afspraak niet na kunnen komen?
“Meestal werk ik vooruit voor het geval er iets gebeurt. Maar toen ik een paar maanden geleden doodziek in Tel Aviv was, heb ik twee artikelen later dan de afspraak online gezet. Dit was gelukkig geen probleem, maar het maakte de noodzaak om altijd vooruit te werken wel duidelijker.”
Heb je direct bij de start van je onderneming gezorgd voor de juiste juridische documentatie?
“Toen ik startte was de AVG nog niet van kracht, al was deze natuurlijk al wel aangekondigd. Pas toen de AVG al in werking was getreden, ben ik er snel mee aan de slag gegaan en heb ik dit ook aan mijn opdrachtgevers gecommuniceerd. Maar nu ik de laatste tijd vaker met andere ondernemers praat, kom ik erachter dat ik meer documentatie mis. Denk aan algemene voorwaarden en een overeenkomst. Dat laatste doe ik wel altijd door middel van een mail of offerte, waarin ik de besproken afspraken nog even opsom. ”
IK VRAAG ME EERLIJK GEZEGD WEL AF OF ALLES HELEMAAL KLOPT.
Heb je de documenten die je hebt uitbesteed of vind je het belangrijk om zelf ook over de juridische kennis te beschikken?
“Ik wil het liefst alles zelf doen. Handig, omdat ik dan weet waar ik het over heb. Maar ook super onhandig, want je bent nu eenmaal niet overal goed in en sommige dingen kosten mij veel meer tijd dan een ander. Ik heb het dus zelf gedaan, maar het heeft even geduurd en ik vraag me eerlijk gezegd wel af of alles helemaal klopt.”
Tip van Lady Lawyer: Wanneer jij als contentmaker door jouw opdrachtgever aangeleverde informatie moet verwerken of betrekken in jouw werkzaamheden, ben jij -wanneer je dit goed hebt gecommuniceerd- niet direct aansprakelijk voor deze informatie. Wanneer jouw opdrachtgever bijvoorbeeld beeldmateriaal aanlevert voor een Instagrampost, maar later blijkt dat jouw opdrachtgever niet de juiste rechten op dat beeldmateriaal had, en jij hiermee indirect met de door jou gemaakte content een inbreuk maakt, kun je er door middel van jouw algemene voorwaarden voor zorgen dat jij deze aansprakelijkheid verschuift naar de opdrachtgever.
Heb jij je algemene voorwaarden of een ander juridisch document zelf op laten stellen, maar ben jij er net als Agnès niet 100% zeker van of alles klopt? Laat je document dan altijd even controleren door een jurist! Lady Lawyer controleert iedere maand van 8 ondernemers een document geheel kosteloos. Wil jij je hiervoor kwalificeren? Neem hier dan even een kijkje.