Private Label: jouw eigen merk op de markt

Een eigen product op de markt brengen is erg leuk en spannend. Er zijn echter veel zaken die geregeld moeten worden voordat je een product kunt verkopen. Als eerste moet je bedenken of je het product zelf produceert of dit uitbesteedt en vervolgens moet je bepalen welke merknaam je aanbrengt op het product of de verpakking. De laatste tijd is een private label in opkomst, waardoor de vraag naar wat een private label is steeds vaker gesteld wordt. In dit artikel wordt een aantal aspecten van een private label uitgelegd waaronder hoe de aansprakelijkheid is geregeld en hoe het zit met je intellectueel eigendom. 

Verschillende merksoorten

Stel je wil een herplakbare en uitschuifbare houder voor op een telefoon verkopen. Dan kun je een verkooplicentie aanvragen bij de grootste en bekendste aanbieder (Popsockets), bij andere merkhouders of zelf een merk in de markt zetten. Kies je voor een van de eerste twee opties dan zijn er verschillende typen merken, namelijk: fabrikantenmerken en distribuantenmerken. Onder fabrikantenmerken vallen A-merken en B-merken. Een A-merk heeft grote naamsbekendheid en een goede reputatie als het gaat om prijs en kwaliteit en wordt vaak in veel verschillende winkels verkocht. Voor deze producten wordt vaak landelijke reclame gemaakt. Wil je bijvoorbeeld een A-merk wasmachine dan kies je bijvoorbeeld AEG. Een B-merk is minder bekend en vaak goedkoper dan een A-merk, bijvoorbeeld Indesit

Onder distribuantenmerken vallen huismerken, eigen merken en generieke merken. Huismerken vind je op producten die door een bedrijf vaak worden aangeboden als een lager prijsalternatief voor een A- of B-merk. Ze dragen de naam van de winkelketen. Een voorbeeld van een huismerk is Ikea. Bij een eigen merk wordt een product ontwikkeld en verkocht in een winkel zonder dat het de naam van de winkel draagt. Een voorbeeld van een eigen merk is Proline, het eigen merk van BCC. Tot slot zijn er ook nog generieke merken, ook wel white label producten genoemd. Deze producten worden merkloos verkocht. Iedereen kan deze producten kopen en verkopen. 

Wat is een Private Label?

Het op de markt brengen van producten onder een eigen merk noem je ook wel private label. Je product hoeft hiervoor niet uniek te zijn. Voor zo’n niet uniek, merkloos product kies je vervolgens je eigen merknaam. Zorg dat je, voordat je begint met verkopen, goed onderzoekt welke modellen en merken al beschermd zijn, zodat je geen inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten van derden. De merknaam Popsockets kun jij bijvoorbeeld niet meer kiezen! Je leest meer over deze situatie in dit artikel. Het merk dat jij kiest kun je aanbrengen op de verpakking of op het product zelf. De gekozen merknaam moet je inschrijven bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Het is een vereiste dat je een creatieve en onderscheidende merknaam kiest. 

Een voorbeeld waarin dit mis ging betrof de volgende zaak. Het bedrijf ‘Fashion Linq’ verkocht kleding onder het private label ‘Denim & Co’. Toen Primark kleding ging produceren onder het teken ‘Denin Co’ startte ‘Fashion Linq’ een rechtszaak . Deze verloren zij onder andere omdat de gekozen merknaam onvoldoende onderscheidend vermogen had. Lees meer over de verschillen tussen handelsnamen en merknamen.

Als je gekozen hebt voor een woordmerk zonder figuratieve elementen, dan raden we aan het ® – teken achter je merk te plaatsen. Zo weten jouw concurrenten dat je een beschermd merk gebruikt. 

Ga je vervolgens producten aanbieden via een webshop dan is het belangrijk dat je creatieve keuzes maakt in je productomschrijving. Als je teksten (vrijwel) letterlijk overneemt van iemand anders dan maak je inbreuk op zijn auteursrechten. Je concurrent zal je hierop mogelijk aanspreken. Probeer er dan samen uit te komen door bijvoorbeeld de teksten aan te passen en een passende vergoeding te betalen. Probeer een rechtszaak in elk geval te vermijden. 

Aansprakelijkheid bij defect

Wanneer jij producten verkoopt en er sprake is van een defect product, dan kan jouw klant de schade verhalen op jou als verkoper of op de producent. Volgens de wet heeft de koper namelijk recht op een deugdelijk product, een product dat naar behoren functioneert. De aansprakelijkheid voor ondeugdelijke producten is geregeld in Europese Wetgeving (Europese Richtlijn 85/374/EEG) en in artikel 6:185 t/m 6:193 van het Burgerlijk Wetboek. 

Er moet dan worden vastgesteld dat het gaat om een ondeugdelijk product. Wanneer het product niet goed werkt, onveilig is, onderdelen ontbreken of wanneer de inhoud niet overeenkomt met wat er op de verpakking staat, is sprake van een ondeugdelijk product. Als het product binnen zes maanden kapot is gegaan, is volgens de wet ook sprake van een ondeugdelijk product. 

Wanneer de klant zich bij jou meldt met een defect product, moet je dit als verkoper oplossen met jouw klant. Je kunt aanbieden om het product te (laten) repareren of een nieuw exemplaar toe te sturen. Het is niet de bedoeling dat je de klant doorverwijst naar het bedrijf waar jij de producten hebt ingekocht. Jij kunt wel zelf contact opnemen met dit bedrijf. Dit kan de producent zijn of een tussenpersoon. Zij zijn uiteindelijk aansprakelijk voor het product dat zij in het verkeer hebben gebracht. Deze aansprakelijkheid noem je productaansprakelijkheid. Niet is vereist dat jou of de producent een verwijt kan worden gemaakt. Voldoende is dat er een gebrek is ontstaan aan het product. Vrijwel ieder bedrijf, dat producten verkoopt, loopt risico om aansprakelijk gesteld worden. Dit is dus niet iets om van wakker te liggen. Overkomt dit je of wil je advies, neem dan contact met ons op. 

Jouw eigen merkproducten met Private Label

Het op de markt brengen van een product met een eigen merk, noem je private label. Je koopt een product in en voorziet het van je eigen merk. Je mag niet zomaar je merk op een product of de verpakking aanbrengen. Producten die al voorzien zijn van een merk, kun je niet je eigen merk geven. Daarnaast houd je rekening met de auteursrechten van anderen. Je moet bijvoorbeeld creatief zijn met je productbeschrijving in je webshop. Tot slot is het goed om te weten dat je door je klanten kunt worden aangesproken als het product gebreken vertoont. 

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: