Bij het oprichten van een onderneming is een van de eerste stappen het bedenken van een bedrijfsnaam, oftewel een handelsnaam. Een goede handelsnaam maakt duidelijk wat een onderneming te bieden heeft én blijft hangen. Een belangrijke keuze voor jouw onderneming dus. Het recht op een handelsnaam ontstaat pas als je de naam in het economisch verkeer gebruikt en niet door inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Eerder hebben we aangegeven aan welke voorwaarden een goede handelsnaam moet voldoen. Uit artikel 5 van de Handelsnaamwet blijkt onder meer dat een handelsnaam niet onderscheidend hoeft te zijn, maar ook niet verwarrend mag zijn.
Verwarrend en niet onderscheidend
Het niet onderscheidend hoeven zijn, blijkt onder andere uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zo verschijnen er in dit register bijvoorbeeld 54 ondernemingen met de handelsnaam “Pizzeria Roma”. Deze handelsnaam wordt niet als verwarrend gezien, omdat de meeste handelsnamen nét iets van elkaar verschillen, de ondernemingen in verschillende steden gevestigd zijn en/of in andere steden niet bekend zijn bij het publiek. Maar bestaat er wel verwarringsgevaar als twee ondernemingen uit één stad vrijwel dezelfde handelsnaam hebben? Hier heeft de Rechtbank Amsterdam zich in een kort geding in april 2020 over uitgesproken.
Holyboot versus The Holy Boat
Het kort geding ging tussen Holyboot en The Holy Boat. Beide ondernemingen richten zich op recreatieve activiteiten op de wateren in de gemeente Amsterdam.
Holyboot heeft het kort geding aangespannen omdat hij van mening is dat The Holy Boat op grond van artikel 5 van de Handelsnaamwet inbreuk maakt op zijn handelsnaam. De namen zouden te veel op elkaar lijken. Holyboot vordert daarom dat The Holy Boat zich moet onthouden van het gebruik van deze handelsnaam of een soortgelijke handelsnaam.
Wat zegt de rechter hierover?
Volgens de rechter zijn de handelsnamen, afgezien van een spatie, identiek. De toevoeging van het woord “the” maakt hiervoor niet uit. De rechter geeft ook aan dat het woord “boot/boat” niet onderscheidend is voor boottochten, terwijl het woord “holy” dat wel is.
Er moet daarom beoordeeld worden of er verwarringsgevaar te verwachten is door de vrijwel identieke handelsnamen. De rechter neemt hierbij de aard van de onderneming, de vestigingsplaats en de doelgroep mee in zijn oordeel. Beide ondernemingen houden zich bezig met recreatieve activiteiten op de wateren in de gemeente Amsterdam. Daarnaast zijn zij beide gevestigd in Amsterdam en bieden zij hun diensten aan vanuit de binnenstad. De doelgroep waar de ondernemingen zich op richten komt ook grotendeels overeen.
De rechter acht het daarom aannemelijk dat er verwarringsgevaar te verwachten is. Hij volgt het standpunt van Holyboot en beslist dat The Holy Boat inbreuk maakt op de handelsnaam van Holyboot. Het wordt The Holy Boat daarom verboden om zijn eigen handelsnaam nog te gebruiken.
Verwarringsgevaar bij handelsnaam
Een handelsnaam mag hetzelfde zijn of op elkaar lijken, tenzij dit verwarringsgevaar oplevert. Hier kan in ieder geval sprake van zijn wanneer de aard van de onderneming, de vestigingsplaats en de doelgroep overeen komt. Let hier dus goed op bij het kiezen van een handelsnaam en raadpleeg het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, het internet en sociale media om vergelijkbare handelsnamen te vinden.
Heb je vragen over een handelsnaam? Neem dan contact op met Lady Lawyer.