Muziek is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de supermarkt, het ziekenhuis, de sportschool, of tijdens de vrijdagmiddagborrel. Overal wordt muziek gedraaid. Er zijn onderzoeken gedaan die beweren dat door het gebruik van muziek het koopgedrag van de consument positief wordt beïnvloed. Dat is nu de reden dat je ook muziek hoort als je in de telefonische wachtrij staat van een bedrijf! Muziekgebruik op de werkvloer is dan ook een kostenpost die je als ondernemer niet mag vergeten. Kostenpost? Jazeker! Maar waarom moet je als ondernemer eigenlijk betalen voor het gebruik van muziek, en hoe regel je dit?
Waarom moet ik als ondernemer betalen voor muziekgebruik op de werkvloer
De Auteurswet beschermt de werken van onder andere muziekauteurs. Door het schrijven of componeren van muziek ontstaat automatisch auteursrecht als het werk een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijke stempel van de muziekauteur draagt. Auteursrecht is het exclusieve recht van de maker om zijn werk, de muziek, openbaar te maken en te verveelvoudigen. Je mag als ondernemer dus niet zomaar gebruik maken van deze muziek zonder toestemming van de rechthebbende.
De Auteurswet maakt in artikel 12 lid 4 een uitzondering voor het geval muziek binnen de huiselijke kring wordt afgespeeld. In zo’n geval is de openbaarmaking geoorloofd en hoef je hier niet voor te betalen. Het afspelen van muziek in jouw onderneming valt in de meeste gevallen echter niet onder deze categorie en in dat geval heb je een licentie nodig om de muziek te mogen afspelen. Om te weten of je als ondernemer een licentie nodig hebt, dien je de volgende vragen te beantwoorden: Is de muziek in jouw organisatie hoorbaar voor klanten en/of publiek? Heb je meer dan twee medewerkers in dienst die naar muziek luisteren? Of heb je een bedrijfsmatige website waarop muziek te horen is? Indien één van deze vragen met “ja” kan worden beantwoord, heb je een licentie nodig.
Niet alleen muziekschrijvers en componisten worden beschermd door de Auteurswet, ook muziekproducenten en zangers. De Wet op de naburige rechten regelt de rechten voor deze en alle andere uitvoerende kunstenaars, zoals acteurs of dansers. Onder deze wet valt ook de muziek zonder tekst, hier komt namelijk in principe geen muziekauteur bij kijken. Ook deze muziek, een fonogram, mag je niet zonder toestemming gebruiken in jouw onderneming.
Stichting Buma/Stemra en Sena
Het is voor artiesten, muziekproducenten en zangers een onmogelijke taak om zelfstandig toe te zien of niemand inbreuk maakt op hun rechten. Daarom kennen wij in Nederland twee collectieve beheersorganisaties die de rechten van artiesten, muziekproducten en zangers beschermen. Buma/Stemra is de organisatie die ziet op de naleving van de auteursrechten van de muziekauteurs. De organisatie Sena doet dit voor de naburige rechten van muziekproducenten en de zangers.
Door het sluiten van een zogeheten exploitatiecontract worden de auteursrechten van de muziekwerken van artiesten, muziekproducten of zangers overgedragen aan Buma/Stemra en Sena. Deze organisaties sluiten vervolgens overeenkomsten met ondernemingen over het gebruik van muziek en het tarief in een licentieovereenkomst. Aan de hand van marktonderzoek en gegevens over uitgezonden muziekwerken van radio- en televisiestations krijgen Buma/Stemra en Sena inzicht in welke nummers er zijn gedraaid. Op basis van deze cijfers worden de opbrengsten van de licenties verdeeld onder de artiesten, muziekproducenten of zangers. Zij ontvangen niet precies het bedrag op basis van hoe vaak hun nummer is gedraaid. Dit is onmogelijk om vast te stellen. De organisaties kunnen op basis van marktonderzoek en gegevens over uitgezonden muziekwerken van radio- en televisiestations slechts een schatting maken.
Het is voor jou als ondernemer handig dat er zulke organisaties bestaan, anders zou je per liedje toestemming moeten vragen aan de betreffende artiest, muziekproducent of zanger.
Help, ik heb nog geen licentie!
Misschien ben je na het lezen van deze blog tot de conclusie gekomen dat je voor het gebruik van muziek in jouw onderneming geen licentie hebt aangevraagd. Geen paniek, dit is niet ingewikkeld. Op mijnlicentie.nl kun je gemakkelijk in een aantal klikken een licentie aanvragen voor zowel de auteursrechten als de naburige rechten. Bij de berekening van het bedrag gaat het voornamelijk om de oppervlakte van de ruimte waar de muziek wordt afgespeeld, hoeveel mensen het kunnen horen en voor welke branche de licentie wordt aangevraagd. Hoe groter de ruimte en het bereik, hoe hoger het bedrag. Voor een werkruimte van bijvoorbeeld 20m2 met 6 medewerkers kost dit €210,- per jaar inclusief 21% btw
Rechtenvrij muziekgebruik op de werkvloer
Heb je geen geld (over) voor een licentie dan bestaat er nog een escape om onder de licentieplicht uit te komen, namelijk door rechtenvrije muziek te gebruiken. Dit is muziek waarvoor je geen licentie voor nodig hebt om het openbaar te maken. Deze muziek is bijvoorbeeld te vinden op soundry.com.