Op 13 februari 2019 hebben de onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie na maandenlange strijd over een wetsaanpassing van het auteursrecht een overeenstemming bereikt. Hoewel er een politiekakkoord is bereikt over een vernieuwde auteursrechtrichtlijn, moet formeel alles nog wel worden goedgekeurd. Lees hier alles over het moderner auteursrecht in de Europese Unie.
Online platformen
Grote internetplatformen als Facebook, YouTube en Instagram hebben te maken met het auteursrecht. De platformen kunnen ‘het slachtoffer’ van de vernieuwde richtlijn met betrekking tot het auteursrecht worden. De online platformen moeten wanneer de nieuwe richtlijn wordt gehanteerd namelijk vergoedingen gaan afdragen aan de rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde muziek, video’s en foto’s. En materiaal waarvoor geen toestemming is verleend, moet via een speciaal filter worden verwijderd.
Het vernieuwde auteursrecht
De Europese Commissie wil door middel van het vernieuwde auteursrecht de verschillen tussen de regels over auteursrecht tussen de landen van de Europese Unie verkleinen. Ook moeten zoveel mogelijk mensen van de samenleving toegang krijgen tot het materiaal dat op het internet staat. Het ontstaan, verspreiden en toepassen van auteursrechtelijk beschermd materiaal verandert door de snel ontwikkelde digitale technologieën. Daarnaast wordt de digitale omgeving steeds meer grensoverschrijdend. Dit zorgt er volgens de Europese Commissie voor dat de digitale interne markt versnippert.
De doelstellingen van het moderner auteursrecht
De eerste doelstelling van de nieuwe richtlijn is dat het auteursrecht meer mogelijkheden biedt om auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken voor bijvoorbeeld onderwijs of onderzoek. Ten tweede is er meer internationale toegang tot de inhoud die beschermd wordt. Tot slot zijn er eerlijkere regels voor een betere auteursrechtmarkt. Dit houdt in dat niet iedereen het werk van een ander kan gebruiken en zo zullen de makers eerlijk worden betaald voor het werk dat zij leveren.
Gevolgen van de vernieuwing
Een van de gevolgen van de nieuwe regelgeving zal zijn dat grote bedrijven, zoals Facebook, Twitter en Google moeten betalen wanneer zij nieuwsberichten willen publiceren op hun eigen platform. Een ander gevolg wordt dat bijvoorbeeld YouTube uploads van gebruikers automatisch moet filteren op auteursrechtelijk materiaal. Een standpunt voor deze wijzigingen is dat makers eerlijk betaald moeten krijgen voor hun werk. Daarentegen bestaat er ook een hoop ophef over de nieuwe regelgeving; het zou namelijk de vrijheid van meningsuiting kunnen belemmeren, burgers kunnen niet meer alles vrijuit delen op het internet. De kans bestaat namelijk dat er veel meer gefilterd gaat worden dan enkel de inbreuken op auteursrecht.
Of de nieuwe regelgeving goedkeuring gaat krijgen is dus nog maar de vraag. Houd de blog van Lady Lawyer in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom het moderner auteursrecht.
Update 7 juni 2021: De omstreden nieuwe wetgeving is sinds vandaag van kracht.