Het Europees Kampioenschap Voetbal is in volle gang. Helaas heeft het Nederlands Eftal zich niet weten de plaatsen voor de kwartfinale. Maar de afgelopen periode konden we wel genieten van oranje op televisie. Want naast de reguliere wedstrijden stond ook iedere reclame in het teken van voetbal. Denk aan al die mooie EK-aanbiedingen met lage prijzen. Verschillende merken probeerden mee te varen op het fenomeen. Maar mag je UEFA EURO 2020 eigenlijk wel gebruiken om aanbiedingen te promoten?
Wat is een merk?
Laten we beginnen met de definitie van een merk. Een merk is een teken waarmee een product of dienst wordt onderscheiden van andere producten of diensten. Een merk kan onder andere een benaming, tekening, afdruk of vorm zijn. Een merkhouder is de persoon op wiens naam een merk staat ingeschreven in het officiële register van het Benelux Merkenbureau.
Het merk UEFA EURO 2020
Zo is het UEFA EURO 2020 merk, niet geheel verrassend, eigendom van de UEFA. Via deze link zie je dat EURO 2020 een merk is én eigendom van de UEFA. Net zoals UEFA EURO 2020 EURO for EUROPE en UEFA EURO 2020. Alle logo’s, merken en slogans die betrekking hebben op het EK zijn daarnaast ook eigendom van UEFA. De UEFA is dus de merkhouder en rechthebbende op deze logo’s, slogans en merken.
Hoe gaat de UEFA hiermee om?
Alle referenties aan EURO 2020 en UEFA worden door de UEFA beschermd als merk. Hierbij kun je zelfs denken aan de EURO 2020 bal, mascotte Skillzy en de beker. Wanneer je geen officiële partner bent van de UEFA en EURO 2020 mag je niet de indruk wekken dat je een officiële sponsor bent. Ook niet op een indirecte wijze. Daarnaast zijn er nog wat extra regels gesteld:
- Je mag geen wedstrijdbeelden gebruiken;
- Je mag geen tickets te koop aanbieden;
- Je mag geen prijs aanbieden in het kader van een klantenwedstrijd.
Wanneer je de term EURO 2020 met het logo gebruikt om spullen te verkopen bestaat de kans dat jij het idee wekt dat je een officiële sponsor bent van de UEFA. Je maakt dan een merkinbreuk en kunt een sommatie verwachten.
Rechtszaak
UEFA laat namelijk niet zomaar met zich sollen. In 2000 heeft er al een kort geding plaatsgevonden. Hoe de UEFA nu rechthebbende is over het woordmerk EURO 2020, was zij dat in 2000 over EURO 2000. In kort geding heeft de UEFA www.eurotickets2000.com gedagvaard. Deze site gebruikte onder meer het logo en de slogan. UEFA vond dit een inbreuk op haar merkrechten. De rechter maakte hierbij de volgende overweging:
“Nu het logo van gedaagde wordt gebruikt voor dezelfde en soortgelijke diensten als waarvoor de merken van UEFA zijn ingeschreven, te weten voor kaartverkoop en andere activiteiten met betrekking tot het EK 2000, is van merkinbreuk sprake.”
De rechter oordeelt dat de site niet meer gebruik mag maken van de merken van UEFA.
Wanneer is er dan precies sprake van een merkinbreuk?
Wanneer je het UEFA EURO 2020 logo gebruikt om spullen te verkopen, waar UEFA eigenlijk recht op heeft, dan is er sprake van een merkinbreuk. Hierbij kun je denken aan een webshop met het logo en slogan van de UEFA EURO 2020 waarin je de bal of tickets verkoopt. We hebben het hier over een “sub a-inbreuk”. Het gaat namelijk om hetzelfde merk. De merkinbreuk staat in artikel 9 lid 2 sub a Uniemerkenverordening en artikel 2.20 lid 1 sub a van het Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom.
Aandachtspunten
Om de sommatiebrief van UEFA te voorkomen geven we je een aantal tips mee:
- Gebruik de merken niet voor promotiedoeleinden;
- Bewerk de merken niet;
- Verwerk de merken niet in tags;
- Gebruik voor de veiligheid de naam van de competitie (European football championship of EK/EK Voetbal).
Uiteraard mag jouw reclame wel in het teken staan van het EK Voetbal. Zo is de reclame van de Jumbo groot geworden met de juichcape en de Lidl met de Fluoranje EK-outift. Oranje spullen zijn sowieso goed, alleen moet je wél uitkijken met het logo en mascotte van de UEFA.
Mag je de term UEFA EURO 2020 zomaar gebruiken?
Alle referenties aan EURO 2020 en UEFA zijn eigendom van UEFA en worden beschermd als merk door UEFA. Het is dus niet toegestaan om het idee te geven alsof je een officiële partner bent van de UEFA. Voor de veiligheid adviseren wij om gebruik te maken van het toernooinaam en niet van het merk UEFA.
Let op: afhankelijk van wanneer je dit artikel leest kan deze informatie verouderd zijn. De artikelen op deze website bevatten algemene juridische informatie, maar uitdrukkelijk geen één-op-één advies. Hulp nodig bij jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.