De laatste tijd is er een enorme markt voor tweedehands spullen. De nieuwe trend is om zo goedkoop mogelijk goede spullen in te kopen. Websites als Marktplaats maken daar dan ook graag gebruik van. Sommige producten zijn echter niet tweedehands te verkrijgen, zie hierover het eerdere artikel op Lady Lawyer over het doorverkopen van e-books. Het doorverkopen van bepaalde producten kan zorgen voor een inbreuk op het auteursrecht of andere complicaties. Geldt dat ook voor softwarelicenties? Mag je software tweedehands doorverkopen?
Doorverkocht zonder inbreuk op auteursrecht
Artikel 12b van de Auteurswet spreekt over de uitputting van het auteursrecht. Dit betekent dat een werk waar auteursrecht op rust voor een tweede keer doorverkocht kan worden, zonder dat dit een inbreuk op het auteursrecht tot gevolg heeft. Een in de winkel gekocht boek kan dus bijvoorbeeld nog een keer zonder juridische complicaties doorverkocht worden aan een andere partij. Maar hoe zit dit dan bij het doorverkopen van softwarelicenties?
Het Europees Hof van Justitie heeft in 2012 een helder antwoord op deze vraag gegeven. Softwareleverancier Oracle wilde voorkomen dat het Duitse UsedSoft licenties op haar software zou doorverkopen. De licenties zouden volgens Oracle niet onder de uitputting van het auteursrecht vallen en daarmee niet-overdraagbaar zijn. Oracle werd door het Hof in het ongelijk gesteld. Softwarelicenties mogen volgens het Hof dus doorverkocht worden. De overdracht van softwarelicenties dient echter wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.
Voorwaarden doorverkopen softwarelicenties
Ten eerste geldt deze beslissing van het Hof alleen voor Europese licenties. Licenties afkomstig uit andere landen vallen dus niet onder deze bescherming. Ook moet de verkoper na het verkopen van een licentie de software verwijderen van zijn of haar systeem. Dit moet de verkoper kunnen aantonen. Licenties mogen ook niet worden gesplitst. Een licentie voor Microsoft Office mag dus niet worden gesplitst in een licentie voor PowerPoint en een licentie voor Word.
Tot slot is er volgens het Hof alleen sprake van een juridisch correcte koop, als de licentie origineel is gekocht tegen een eenmalig bedrag. Software waar je een maandelijks bedrag voor betaalt (zoals SaaS of Office 365) hebben als het ware geen eeuwigdurend gebruiksrecht. Je huurt de software en deze is dan nog steeds eigendom van de maker.
Softwarelicenties doorverkopen is riskant
Het overdragen van softwarelicenties is dus een juridisch riskante handeling. Laat dit als bedrijf (of particulier) doen door derden die hier gespecialiseerd in zijn. Het is natuurlijk mogelijk om zelf een overdracht van tweedehandssoftware te regelen, maar dit doe je dan op eigen risico.
Kortom, het is sinds 2012 mogelijk om softwarelicenties door te verkopen. Zorg wel dat het om een Europese licentie gaat die je na de verkoop verwijdert. Ook mag je de software die je doorverkoopt niet splitsen in meerdere licenties en moet je de software gekocht hebben tegen een eenmalig bedrag. Het is echter wel verstandig om een bedrijf in te schakelen dat je kan helpen bij de overdracht van softwarelicenties. De kans is groot dat je een fout maakt bij de verkoop van tweedehandssoftware, aangezien het nog steeds een juridisch complexe handeling is.