Mag een werkgever te veel uitbetaald loon terugeisen?

Wanneer jij voor een werkgever werkt, hoor je loon te krijgen. Het maakt niet uit waar je werkt. Over het algemeen krijg je voor je gewerkte uren een vast bedrag aan geld. Stel je voor dat je te weinig betaald krijgt. Zou je het er dan bij laten zitten of zou je naar je werkgever gaan? De baas moet dit te weinig uitgekeerd loon natuurlijk terugbetalen, maar wat nu als deze geschetste situatie andersom voorkomt? Kan jouw werkgever van jou eisen dat je te veel uitbetaald loon zomaar teruggeeft? Het zou je nog wel eens kunnen verrassen in welke situaties je baas dit wel of niet mag eisen.

Loon voor arbeid
De hoofdregel in het arbeidsrecht is dat de werknemer arbeid levert aan de werkgever in ruil voor loon. Als er te veel loon is geleverd voor de bijpassende hoeveelheid arbeid, kan er dus ook aangenomen worden dat de werknemer dit terug moet geven. De baas heeft dus een vorderingsrecht op dit overstallig loon. Er zijn echter ook situaties te bedenken waarin het heel lastig is om loon terug te geven aan je werkgever.

Fout in de berekening
De eerste situatie luidt als volgt: op de dag dat je uitbetaald krijgt, zullen de meeste mensen even op hun rekening kijken om te kijken hoeveel salaris zij hebben ontvangen. Bij veel banen kan het nog wel eens verschillen hoeveel je per maand verdient. Gelukkig kun je op de loonstrook zien, waar je extra salaris voor hebt gekregen en of er een fout is gemaakt. Een verkeerd aantal gewerkte uren is iets dat meestal gelijk opvalt, maar als het probleem in een andere factor zit kan het nog lastig worden. Niet veel mensen zullen weten hoe een werkgever de hoogte van een werknemersverzekeringspremie uitrekent. Het valt dan ook niet op als er een fout in die berekening is gemaakt.

Het is dan de verantwoordelijkheid van de werkgever om zo’n fout te herkennen en contact met de werknemer op te nemen. Dit moet zo snel mogelijk. Als er dan bijvoorbeeld een fout zit in een lastige factor, zoals de werknemersverzekeringspremie, kan dit zo snel mogelijk recht getrokken worden. Wacht je baas echter te lang met contact op nemen (er is geen gemiddelde termijn bekend in de rechtspraak of wet), dan is er een goede mogelijkheid dat je dat loon niet terug hoeft te geven. Het is dan namelijk in strijd met goed werkgeverschap. 

Goed werkgeverschap
In de wet (art. 7:611 BW) en rechtspraak is het begrip goed werkgeverschap vastgelegd. Dit begrip werkt als volgt: er is sprake van een handvol beginselen waar je je als werkgever aan moet houden, wil je handelen naar goed werkgeverschap. In totaal zijn er zes beginselen waar een werkgever zich aan moet houden:

  1. Een werkgever dient zorgvuldig te zijn.
  2. Een werkgever behoort geen misbruik te maken van zijn positie.
  3. Een werkgever moet ingrijpende beslissingen motiveren.
  4. Een werkgever moet verwachtingen waarmaken.
  5. Een werkgever moet werknemers gelijk behandelen.
  6. Een werkgever moet een goede ongevallenverzekering aanbieden.

De rechter controleert de situatie onder andere aan de hand van de beginselen. Als de werkgever hier niet aan voldoet, kan de rechter oordelen in het voordeel van de werknemer.

Consistent
Een tweede situatie, waarbij te veel uitbetaald loon niet terugbetaald hoeft te worden, is de volgende: stel dat je al maandenlang te veel loon uitbetaald krijgt. Je krijgt dus consistent meer loon dan is afgesproken. Het zou erg oneerlijk zijn om dat weer terug te moeten betalen, aangezien je dat geld waarschijnlijk niet meer hebt. Deze situatie kan leiden tot twee gevolgen.

Ten eerste kan je baas dit loon vaak niet terugeisen. Het ligt eraan hoelang dit al aan de gang is, maar vaak hoef je niets terug te betalen.

Een tweede gevolg is dat de rechter kan oordelen dat dit loon in de toekomst ook zo uitbetaald moet worden. Dit bedrag wordt dus als arbeidsvoorwaarde verwerkt, zodat je elke maand recht hebt op dit bedrag. Ook hier ligt het er wel aan of je redelijkerwijs mocht verwachten dat het te veel uitbetaald loon terecht is. Het is nog niet erg vaak voorgekomen dat de rechter het tweede gevolg ook laat ingaan, maar het kan voorkomen.

Kortom, een werkgever heeft niet altijd het recht om te veel uitbetaald loon terug te eisen. In de eerder geschetste situaties kan de werknemer in het gelijk worden gesteld.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: