Kilometertelling en je boekhouding: hoe zit het nou precies?

Ongetwijfeld pak jij wel eens de auto voor een zakelijk ritje. En de meeste ondernemers zijn ook op de hoogte van de vergoeding van €0,19 per kilometer. Maar hoe dit precies zit, daar is nog behoorlijk wat onduidelijkheid over. Dat ziet ook Nikkie den Dekker – co-founder van boekhoudoplossing Paperdork – veel terug in de praktijk. In deze blog legt ze uit hoe het precies zit.

Privéauto

Wanneer je een privéauto gebruikt voor zakelijke ritjes dan mag je daar inderdaad €0,19 per kilometer voor rekenen. Deze kosten vul je in als uitgaven in je administratie. Door dit te doen druk je de winst, en dat bespaart je weer belasting. Daar tegenover staat dat je een rittenregistratie moet bijhouden. Het maakt daarbij niet uit of het je eigen auto is, of bijvoorbeeld de leaseauto van je vriend(in). Wél is het belangrijk dat je niet ook je overige autokosten op de zaak zet. Parkeerbonnen, brandstof, onderhoud et cetera: al deze autokosten zitten bij de €0,19 per kilometer inbegrepen. Je mag deze uitgaven dus niet los meenemen in je aangifte inkomstenbelasting. Daarentegen mag je de BTW van parkeerbonnen (mits geparkeerd in een garage en dus niet op de weg) wel weer terugvragen.

Auto op de zaak

Indien je een auto op de zaak hebt staan dan is de €0,19 per kilometer regel voor jou niet van toepassing. In dat geval betaal je namelijk al bijtelling. Bij een auto op de zaak mag jij wél alle autokosten in je administratie opnemen. Ook als deze kosten niet per se zakelijk zijn, zoals een trekhaak of de tolwegen op vakantie.

Kilometervergoeding vragen aan je klant

Los van of je een auto privé of op de zaak hebt mag jij natuurlijk eventuele klanten wél om een kilometervergoeding vragen. En daar ontstaat nogal eens wat onduidelijkheid over de hoogte van het bedrag van €0,19. Veel ondernemers nemen dit bedrag over in de vergoeding die ze vragen, maar dat hoeft niet. Het is gewoon toegestaan om een hoger bedrag te rekenen. Let er dan wel op dat deze al dan niet hogere vergoeding bij je inkomsten staat, en dat je voor de uitgaven gewoon de reguliere €0,19 hanteert (mits de auto dus privé is).

Fietskilometers

Wat veel ondernemers ook niet weten is dat je voor zakelijke fietsritjes ook €0,19 per kilometer als kosten in je administratie mag opnemen. En dat maakt fietsen extra voordelig. Bij een auto staan er immers best wat kosten tegenover, en die zijn bij een fiets beperkt. Bij twijfel lekker de fiets pakken dus 🙂 Niet alleen beter voor het milieu, ook voor je portemonnee.

Duidelijkheid in je boekhouding

Paperdork is een boekhouding totaaloplossing voor de ondernemer van nu. Voor een vast bedrag per jaar krijg je toegang tot het online boekhoudprogramma en een vaste ‘cijfermeester’ voor al je aangiftes en vragen. Zo hoef jij niet meer te stressen over jouw boekhouding, en kun jij gewoon je cijfers gaan rocken!

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: