Is kiezen voor de term ‘goud’ in de handelsnaam een goud idee?

De naam die je gekozen hebt om mee naar buiten te treden in het handelsverkeer, oftewel de naam waaronder jij je voordoet bij je publiek, is de handelsnaam van jouw onderneming. Jouw handelsnaam wordt beschermd door de Handelsnaamwet (afgekort: Hnw). Hiervoor zijn geen formele handelingen nodig. Het commercieel voeren van een door jou gekozen naam is genoeg om beschermd te worden door de Hnw.

Beschrijvende handelsnaam

De Hnw beschermt jou (en jouw klanten) tegen misleiding of verwarring die kan ontstaan wanneer jouw handelsnaam ook gevoerd wordt door een ander.

Het is aantrekkelijk om een beschrijvende handelsnaam te kiezen, omdat potentiële klanten vaak zoeken naar een dienst door middel van generieke zoektermen. Voorbeelden van handelsnamen met beschrijvende delen zijn ‘Kapsalon Zizzors’, ‘Firozeh Beauty Salon’ en ‘Pizza house’. Het beschrijvende element in deze handelsnamen is niet erg origineel. Het is direct duidelijk dat het om een kapsalon, Beautysalon en pizzeria gaat. Google maar eens op ‘kapsalon’ en kijk hoeveel kappers dit in hun handelsnaam hebben zitten. Door het gebrek aan onderscheidend vermogen van een beschrijvende handelsnaam, kan zo’n naam weinig bescherming verwachten onder de Hnw.  

Naast de keuze voor een beschrijvende of onderscheidende handelsnaam, moet je er ook op letten dat de naam in voldoende mate afwijkt van andere handelsnamen. Dit kan namelijk voor verwarring zorgen bij klanten. Gelukkig hoef je geen rekening te houden met álle handelsnamen in Nederland. Je hoeft alleen rekening te houden met de handelsnamen die gevoerd worden binnen je eigen branche en die in hetzelfde geografische gebied hun klanten werven.

Handelsnaaminbreuk

Een interessante uitspraak op dit gebied is het arrest van ‘Vangoud  Advocaten’ tegenover ‘Goud Advocaten’. Zoals je ziet, twee sterk op elkaar lijkende handelsnamen, die ook nog eens in dezelfde branche opereren. Toch heeft de rechter geoordeeld dat beide handelsnamen naast elkaar mogen bestaan. De overwegingen zal ik in twee punten samenvatten.

Het overeenstemmende woord ‘goud

De term ‘goud’ is in het algemeen spraakgebruik en in de commerciële praktijk een term die vaak gebruikt wordt om iets aan te prijzen; het zegt iets over de goede kwaliteit van een product of dienst. Het is dus een omschrijvende term die vaak voorkomt in handelsnamen. Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel komen meer dan 900 resultaten! Zoals je eerder al gelezen hebt, kunnen dit soort termen een zwakke bescherming vanuit de Hnw verwachten. 

Daarnaast is er ook verschil tussen gebruik van de term goud in de namen. De naam Vangoud Advocaten klinkt als een familienaam door het gebruik van ‘van’ voor het woord goud. Goud Advocaten gebruikt de term ‘goud’ als verwijzing naar hun hoogwaardige dienstverlening.

Mogelijk publiek in dezelfde sector

Beide ondernemingen zijn dan wel advocatenkantoren, maar binnen deze branche zijn ze werkzaam in andere rechtsgebieden. Ook het geografische gebied waarin zij werkzaam zijn is verschillend. De een werkt lokaal, terwijl de ander zich richt op klanten uit heel Nederland. De kantoren vissen dus in andere vijvers, waardoor hun publiek de twee kantoren niet snel door elkaar zal halen.

Wel of geen verwarring

In de praktijk heeft geen verwarring plaatsgevonden. De rechter is van mening dat het niet aannemelijk is dat er verwarring zal ontstaan tussen deze twee ondernemingen. 

Het is dus zeker mogelijk om een handelsnaam te kiezen die lijkt op een handelsnaam die al gebruikt wordt in dezelfde branche, maar dan moet er wel op andere vlakken onderscheid mogelijk zijn tussen jouw onderneming en de ander. 

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: