Wat houdt dat in, een uitstel van betaling en wanneer wordt dit aangevraagd? Wat hoopt Intertoys hiermee te bereiken?
Een uitstel van betaling, of in juridische termen: ‘surseance van betaling’, houdt in dat een bedrijf in financiële problemen verzeild is geraakt en hier niet binnen de gestelde tijd van verbetering uitkomt.
Wanneer je als ondernemer in de schulden raakt komt er een moment dat voor de schuldeisers de maat vol is, er wordt dan beslag gelegd op jouw financiën en bezittingen. Vaak wordt er dan faillissement aangevraagd; dit zou het einde van de onderneming betekenen. Gelukkig is er nog altijd een mogelijkheid die ervoor zou kunnen zorgen dat een daadwerkelijk faillissement uitblijft. Een surseance van betaling richt zich immers op het voortbestaan van de onderneming.
Wat houdt een surseance precies in?
Surseance van betaling houdt in dat er verzoek wordt gedaan tot uitstel van de gevraagde betalingen. Doorgaans geeft de rechter voor een tijdelijke surseance van betaling direct toestemming, het gaat dan om een termijn van 3 tot 4 weken. Gedurende deze weken zal een bewindvoerder samen met de ondernemer de onderneming runnen en zelf een inschatting maken of het te betalen bedrag überhaupt haalbaar is voor de ondernemer. Kortom: deze bewindvoerder gaat dus onafhankelijk onderzoeken of jij in een korte tijd de benodigde financiën bij elkaar kunt krijgen en brengt hierover advies uit aan de rechter.
Mocht het een positief advies betreffen kan de rechter besluiten een definitieve surseance van betaling in te willigen. Dit houdt in dat je als ondernemer doorgaans anderhalf jaar krijgt om te herstellen, tijdens deze periode kunnen de schuldeisers geen beslag leggen op jouw goederen en financiën. De ondernemer moet om dit te kunnen behalen wel een goed reddingsplan hebben en dit plan dus als aannemelijk moeten kunnen presenteren.
Er zijn echter ook omstandigheden waardoor een rechter niet anders kan dan het verzoek af te wijzen:
- Indien er gevreesd wordt dat de ondernemer de schuldeisers zal proberen te benadelen
- Als 25% van de schulden(dit kan verspreid zijn over meerdere schuldeisers maar kan dus ook een enkele schuldeiser beslaan) tegen het verschaffen van het uitstel is
- Als een derde van de eisers tegen het besluit is
- Wanneer het uitstel geen oplossing zal gaan opleveren (denk aan het advies van de bewindvoerder)
Wordt er dus na een tijdelijke surseance van betaling geen definitieve verlenging gerechtvaardigd, zal de onderneming helaas alsnog failliet verklaard worden.
Intertoys
Bij Intertoys is het inmiddels code rood, voor de tweede keer. Toen het bedrijf door een Britse investeerder overgenomen werd, heeft het bedrijf een aantal grove veranderingen onder gaan, voornamelijk op het gebied van de IT-afdeling. Helaas zijn de problemen zo ernstig dat Intertoys inmiddels een verzoek tot surseance van betaling heeft aangevraagd bij de rechter. Als dit verzoek wordt geweigerd zal Intertoys failliet worden verklaard.
Zelf heeft Intertoys aangegeven door middel van een grote investering in de IT-afdeling het tij nog te kunnen keren. Alleen de toekomst zal hier zekerheid in kunnen scheppen.