Inbreuk op een merk: namaakproducten

Heb jij wel eens gehoord van PopSockets? De herplakbare en uitschuifbare button/houder voor op je telefoon die zowel functioneert als standaard (om bijvoorbeeld je telefoon neer te zetten of op te hangen) en als greep, zodat je eenvoudiger met één hand berichten kunt sturen of foto’s kunt maken. Helaas voor PopSocket zijn ze niet de enige die deze accessoires verkopen. Via namaakproducten wordt er regelmatig inbreuk gedaan op het merk.

Ingeschreven in registers

Het beeld- en woordmerk en het model zijn ingeschreven in de internationale en Europese merken- en modellenregisters onder klasse 9: grepen en bevestigingsmiddelen voor draagbare en in de hand te houden elektrische apparaten waaronder smartphones. PopSocket wordt zeer regelmatig geconfronteerd met concurrenten die namaakproducten aanbieden. In Nederland plaatste een concurrent op Facebook en Marktplaats advertenties waarin zij namaak Popsockets aanbiedt voor minder dan €3,- per product. De rechtbank in Den Haag deed op 12 juni 2019 uitspraak in dit geschil tussen het Amerikaanse bedrijf en de Nederlandse concurrent.

Inbreuk op merkenrechten

De Amerikaanse merkhouder heeft op grond van artikel 9 lid 2 sub a van de Uniemerkenverordening het recht om tegen inbreukmakend gedrag op te treden. In deze zaak gaat het om een teken dat identiek is aan het merk en in het economisch verkeer gebruikt wordt voor dezelfde producten als die waarvoor de merkhouder het merk heeft ingeschreven.

Met gebruik in het economisch verkeer wordt bedoeld dat het merk wordt gebruikt voor enige zakelijke activiteit. Met name kan, op grond van lid 3, het aanbrengen van het merk op een product of op de verpakking of het gebruik van het merk in advertenties worden verboden. Van een identiek teken is sprake als het zonder wijziging of toevoeging alle bestanddelen van het merk afbeeldt, of als het in het geheel beschouwd slechts verschillen vertoont die nauwelijks waarneembaar zijn. Als het merk en het teken identiek zijn, dan wordt verondersteld dat dit leidt tot verwarring bij de consument.

De rechtszaak

PopSockets steltop basis van het bovenstaande dat sprake is van inbreuk op het Uniemerk omdat het identieke woordmerk PopSockets, zonder toestemming van de merkhouder, is gebruikt in de advertenties en berichten ter aanduiding van niet van haar afkomstige producten. De concurrent voert aan dat het van PopSockets afkomstige producten zouden kunnen zijn. De concurrent kocht de producten op de Bazaar in Beverwijk, waardoor, volgens de concurrent, een paper trail naar PopSockets zou kunnen bestaan.

De rechter stelt vast dat op de verpakking en op het product niet het Uniemerk zijn aangebracht, terwijl dit op de originele producten wel het geval is. Ook het verschil in prijs wijst erop dat het niet om originele PopSockets gaat. De rechter beslist dus dat sprake is van inbreuk en veroordeelt de concurrent tot onder andere het afdragen van de winst en tot vergoeding van de proceskosten. De proceskosten waren in deze zaak, gebaseerd op artikel 1019h Rv, opgelopen tot meer dan €7.000.

Profiteren van succes

Haak dus niet zomaar aan bij het succes van anderen. Ga geen producten verkopen die wel erg lijken op die van een concurrent en waarmee je meelift op zijn bekendheid. Ga ook geen producten namaken of bijvoorbeeld in China inkopen omdat je een gat in de markt ziet of de producten van de concurrent te duur vindt. Het is natuurlijk een ander verhaal als je producten verkoopt die een alternatief zijn voor het product van je concurrent. Denk bijvoorbeeld aan opladers voor smartphones die niet alleen door de merkhouders worden verkocht. Zorg er in elk geval voor dat je goed onderzoekt welke merken en modellen je concurrent heeft beschermd en blijf onderscheidend door bijvoorbeeld het model of het uiterlijk van het product aan te passen. Wat je concurrent namelijk niet heeft, mag jij wel gebruiken!

Let overigens ook goed op als jij met je webshop gebruik maakt van dropshipping. Hierbij bestelt de klant een product via jouw webshop en wordt het product direct geleverd van de fabrikant of de groothandel. Zorg ook hier dat de merkinformatie die jij op jouw website geeft klopt. Over dit veelbesproken onderwerp lees je hier meer.

Ervan doorgaan met jouw ideeën

Wil je zelf zorgen dat een concurrent niet met jouw ideeën aan de haal gaat, lees dan het artikel over ‘Handelsnaam vs. Merk’ om te beoordelen of een merkregistratie voor jouw onderneming relevant is.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: