Inbreuk op auteursrecht: productomschrijvingen uit een webshop

Wanneer je als ondernemer een webshop hebt, is het vanzelfsprekend dat er ook productomschrijvingen staan bij de betreffende artikelen in die webshop. Het is van belang dat deze productomschrijvingen origineel zijn en je deze niet van een concurrerende webshop hebt overgenomen. De rechter heeft namelijk geoordeeld dat er dan sprake kan zijn van een inbreuk op auteursrecht. In dit artikel bespreken we wanneer een productomschrijving een inbreuk vormt op het auteursrecht.

Een inbreuk op auteursrecht
De ondernemer die deze zaak aanspande verkoopt spirituele sieraden en producten via een webshop. De wederpartij verkoopt dezelfde soort sieraden en producten via haar eigen website. De eiser is van mening dat de teksten op de site van de wederpartij teveel lijken op de teksten van haar eigen webshop. Zij vindt dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op haar auteursrecht. De rechter heeft de teksten naast elkaar gelegd en geconcludeerd dat de tekst bijna helemaal gelijk is aan de tekst van de andere webshop. Ook de lay-out heeft dezelfde opmaakt, dezelfde woorden zijn cursief of vetgedrukt. Zelfs een taalfout is overgenomen, in beide productomschrijvingen staat namelijk ‘het rook’.  De voorzieningenrechter gaat mee met de eiser en oordeelt dat er inderdaad sprake is van een inbreuk op auteursrecht.

Wat is auteursrecht?
Auteursrecht beschermt de maker van een werk die een creatieve prestatie levert. Wanneer een werk, zoals teksten, voldoende creatief is, mag dit niet zonder toestemming van de maker door een ander worden gebruikt. De maker van een werk heeft zelf wel rechten over het werk. Hij mag zijn werk openbaar maken en verveelvoudigen. Dit zijn rechten die het de auteursrechthebbende mogelijk maken profijt te trekken van het werk. De productomschrijvingen van een webshop vallen onder het auteursrecht wanneer deze enige creativiteit bevatten.

De eiser in de betreffende zaak, de creatieve maker van de teksten, heeft als enige het recht om de teksten op de webshop te verveelvoudigen en openbaar te maken. De wederpartij heeft geen rechten over de tekst van de andere webshop. Een andere webshop mag deze teksten dus niet verveelvoudigen en openbaar maken, zonder toestemming van de ondernemer die deze teksten heeft gemaakt. De wederpartij dient toestemming aan de maker te vragen de teksten (tegen betaling) te gebruiken. De andere oplossing is dat de wederpartij zelf een aantal creatieve productomschrijvingen maakt. Hij heeft vervolgens zelf de rechten om deze te verveelvoudigen en openbaar te maken.

Het is binnen het auteursrecht noodzakelijk om ervoor te zorgen dat teksten een eigen oorspronkelijk karakter hebben en daarmee het persoonlijk stempel van de maker dragen. In deze zaak vond de wederpartij dat hier geen sprake van was. Zij stelt dat de productbeschrijvingen feitelijke informatie bevatten over de producten en daardoor niet creatief of auteursrechtelijk beschermd zijn. De rechter is echter van oordeel dat door de eiser voldoende creatieve keuzes zijn gemaakt in de productomschrijvingen en dat dus wel sprake is van auteursrechtelijk beschermde werken.

Wat is belangrijk voor ondernemers?
Voor ondernemers die een webshop hebben is het belangrijk om creatieve productomschrijvingen te gebruiken en deze zelf te schrijven. Wanneer je productomschrijvingen van een concurrerende webshop gebruikt, maak je in de meeste gevallen een inbreuk op het auteursrecht van de andere webshop. Wanneer deze inbreuk vast komt te staan, word je vaak niet alleen opgelegd de teksten direct te verwijderen, maar ook een schadevergoeding voor de inbreuk te betalen die erg hoog op kan lopen.

Het is en blijft lastig om echt origineel te blijven. Je beschrijft immers gewoon een product. Dit kan niet op oneindig veel manieren, maar het is daarom wel belangrijk dat de productomschrijvingen afwijken van anderen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je ‘per ongeluk’ gelijkende teksten hebt gebruikt of dat een concurrent toch vindt dat je tekst te veel lijkt op zijn tekst. In dat geval is het goed om eerst te proberen er samen uit te komen en te kijken hoe je de teksten kunt aanpassen. Dit geldt natuurlijk ook als je van mening bent dat een ander te veel gelijkende teksten gebruikt van jouw website. Probeer in elk geval een procedure te voorkomen. Ook binnen het auteursrecht geldt dat de verliezende partij de proceskosten vergoedt op grond van artikel 1019h van het wetboek van Rechtsvordering. In deze zaak waren die proceskosten opgelopen tot wel €11.000.

Kom je er samen in een nette onderlinge mailwisseling niet uit? Verstuur dan een formele sommatiebrief. Hulp nodig? Wij helpen je graag.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: