Ik ga akkoord met.. ja, wat eigenlijk? – Voorwaarden TikTok

Bij iedere app die jij downloadt verschijnt er wel een pop up in je scherm. Of je ‘even’ akkoord kunt gaan met de voorwaarden. Klakkeloos klikken we op “ja”, zodat we snel verder kunnen met de installatie. Maar waar zijn we nu eigenlijk mee akkoord gegaan?

Voorwaarden TikTok

De video-dienst TikTok heeft al veel kritiek moeten verduren. Omdat er vooral veel kinderen gebruik maken van de app is de veiligheid van TikTok behoorlijk onder een vergrootglas gelegd. TikTok heeft hier passende actie op ondernomen door zijn gebruiksvoorwaarden én privacybeleid aan te passen. Deze nieuwe voorwaarden zullen per 29 juli 2020 van kracht zijn, dus laten we eens even kijken waar je dan precies mee akkoord gaat. Want is het gebruik maken van TikTok wel echt zoveel gevaarlijker dan het gebruik van social media als Instagram of WhatsApp, of valt dit stiekem allemaal wel mee?

Volgens de gebruiksvoorwaarden van TikTok mogen kinderen jonger dan 13 jaar de app niet gebruiken. In de privacyverklaring staat dan ook opgenomen dat ze om jouw geboortedatum vragen bij je aanmelding en ook gerechtigd zijn om bewijs van jouw leeftijd te vragen. Je moet daarnaast minstens 16 jaar zijn om live te kunnen gaan op TikTok en 18 jaar om in-app aankopen te kunnen voltooien. Je zou dus kunnen zeggen dat minderjarigen voldoende worden beschermd doordat enkele functies, of zelfs het gehele platform, slechts beschikbaar is vanaf een bepaalde leeftijd.

Laten we verder kijken naar de gevolgen van het gebruik van TikTok voor andere gebruikers.

Gebruiksvoorwaarden

TikTok heeft, evenals andere social media, regels opgesteld waar jij je aan dient te houden tijdens het gebruik van het platform. Zo mag je je niet voordoen als een ander persoon, anderen niet lastig vallen, je mag geen seksueel materiaal plaatsen en geen materiaal dat geweld of discriminatie bevat. Ze leggen dat in hun community guidelines verder uit:

Je mag geen content plaatsen over “dangerous individuals” (ze omschrijven dit zelf als terrorists, human trafficking, kidnapping, blackmailing, fraud en cybercrime), je mag geen criminele activiteiten, het gebruik of verkoop van wapens of drugs promoten, je mag geen gewelddadige content plaatsen (zoals de dood van mensen of het slachten van dieren), je content mag geen daden van zelfmoord, zelfbeschadiging of gevaarlijke activiteiten bevatten, je mag geen haat uiten, je content mag niet worden gezien als pesterijen of lastig vallen en je content mag geen naaktheid of seksuele activiteiten bevatten.

Daarnaast mag jij geen geld vragen voor je account of om jouw content te kunnen bekijken. Tevens mag jij je account (nog) niet gebruiken om te adverteren. Hiermee zijn commerciële activiteiten op TikTok een soort van uitgesloten.

Guidelines van TikTok

Wanneer jij niet in lijn handelt met de gebruiksvoorwaarden of community guidelines heeft TikTok het recht jouw content, en zelfs account, zonder waarschuwing vooraf te verwijderen. Dit recht hebben zij overigens ook wanneer er activiteiten op jouw account plaatsvinden die het imago van TikTok kunnen schaden, je in strijd met de wet handelt, door technische problemen en zelfs wanneer jij een bepaalde periode inactief bent! TikTok vermeldt in hun gebruiksvoorwaarden ook dat zij de beschikbaarheid van jouw content niet kunnen garanderen en jij dus zelf verantwoordelijk bent voor het maken van een back-up.

Auteursrecht en licenties

Voor de content die jij plaatst geef jij TikTok een niet-exclusieve (jij mag deze content ook op andere platformen plaatsen), gelimiteerde (dit geeft beperkingen aan de licentie), niet-overdraagbare (TikTok mag jouw rechten niet aan een derde overdragen), herroepelijke (jij mag deze licentie intrekken en de content dus verwijderen wanneer jij wilt) en wereldwijde (TikTok mag jouw content aan gebruikers uit alle landen laten zien) licentie.

Belangrijk is dat je deze licentie ook aan de partners van TikTok verleent. In principe is deze licentie niet heel veel anders dan de licentie die je geeft aan andere social media. Wat echter wel een belangrijk verschil is met bijvoorbeeld de content die jij op Instagram plaatst, is dat gebruikers van TikTok de door jou gemaakte content kunnen delen en gebruiken. Waar het plaatsen van content op Instagram andere gebruikers niet het recht geeft iets met deze content te doen, mogen gebruikers van TikTok content van anderen op het platform naast enkel bekijken ook downloaden, reproduceren, publiceren en – heel belangrijk – aanpassen! Gebruikers kunnen jouw content ook gebruiken in hun eigen video’s, maar daarvoor is dan weer wel jouw toestemming nodig. Jij kunt er namelijk per upload zelf voor kiezen of je “duets” toestaat. Dit alles wordt wel genuanceerd doordat jij er ook voor kunt kiezen jouw video’s enkel privé te uploaden. Deze content is dan niet voor andere gebruikers zichtbaar.

Het laatste punt wat opvalt omtrent licenties is dat de content die jij op TikTok zet allemaal royalty-free is. Dit betekent dat er nooit een vergoeding verschuldigd is voor de content. Nu denk je waarschijnlijk dat dit niet van belang is, maar voor alle muzikanten die hun creaties op TikTok zetten, denk aan een Davina Michelle, kan dit een cruciaal punt zijn voor diens management.

TikTok’s privacy

Tot slot het privacybeleid van TikTok, waar veel gebruikers en critici over zijn gevallen. Eerder in dit artikel hebben we het al gehad over de leeftijdsgrens voor het mogen gebruiken van dit platform en dat jij er dus voor kunt kiezen jouw video’s niet openbaar te zetten, maar hoe gaat TikTok verder om met jouw gegevens?

Wanneer jij een account hebt aangemaakt verwerkt TikTok de volgende gegevens van jou: je username, geboortedatum, e-mail of telefoonnummer om je te registreren, profielfoto en de informatie die jij zelf in je bio zet. Ook verwerken ze de door jou gegenereerde content, jouw taalvoorkeuren, de reacties die jij plaatst, hoe vaak je het platform gebruikt, je interactie met andere gebruikers, de videos die je bekijkt en liket, content die jij opslaat, je zoekgeschiedenis en gebruikers die je volgt. So far niet zoveel bijzonders.

Geen account op TikTok?

Wanneer jij geen account aanmaakt op TikTok kun jij de content van het platform wel bekijken. Er worden dan ook zonder dat jij een account hebt gegevens van jou verwerkt. Dit zijn het soort device waar jij gebruik van maakt, je ip-adres, je mobiele provider, locatie en tijdszone.

Om content te personaliseren (algoritme) en advertenties te optimaliseren verwerken ze tevens jouw geslacht, leeftijd en interesses. Wanneer jij in-app aankopen doet komen hier nog jouw financiële gegevens bij. Ook dit is allemaal niet zo schokkend en niet veel anders dan bij andere social media. Tevens verwijdert TikTok deze gegevens 30 dagen nadat jij geen gebruik meer maakt van het platform.

Meelezen

Het punt waar ik mij wel redelijk over verbaasde tijdens het doorlezen van alle legal documents van TikTok is echter dat ze meelezen met jouw direct messages! Dit doen zij naar eigen zeggen om “spam te voorkomen, misdaden op te sporen en de veiligheid van jongeren te garanderen”. Let dus even op wat je naar je TikTok-crush verstuurt ;).

Benieuwd naar hoe Lady Lawyer TikTok in zet? Je kunt onze content hier vinden.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: