Dropshipping – heb jij er al van gehoord? Je richt een webshop op, een klant bestelt bij jou een product en jij plaatst die bestelling bij je leverancier die het product vervolgens levert bij jouw klant. Bij dropshipping kun je besparen op een grote kostenpost: investeringen. Je hoeft nagenoeg geen personeel aan te nemen, geen voorraad aan te leggen en je hoeft ook niet te investeren in een bedrijfspand.
Het klinkt erg leuk en aardig. Maar… is dropshipping daadwerkelijk zo fantastisch als dat het lijkt? Je leest het in dit artikel, waarin wij jou meenemen in de risico’s rondom deze constructie. Dit artikel is vanuit een ondernemersperspectief geschreven. Aan het einde van het artikel sommen wij nog een aantal punten op waaraan de consument dropshipping kan herkennen.
Aansprakelijkheid voor het product
Zoals je uit de inleiding misschien wel hebt opgemaakt: het bestelde product wordt rechtstreeks vanuit de leverancier naar de klant gestuurd, waardoor de dropshipper de producten nooit fysiek in handen heeft. Stel nu dat er een ondeugdelijk product wordt opgestuurd – dat wil zeggen een kapot product – wie kan daarvoor aansprakelijk worden gehouden? Juist ja, de dropshipper. Ondanks dat hij de producten zelf nooit op gebreken heeft kunnen testen.
Productveiligheid
Bepaalde producten die in Europa worden aangeboden moeten zijn voorzien van een CE-markering. Dit teken geeft aan dat het product voldoet aan de veiligheidseisen die binnen de Europese Economische Ruimte gelden.
Wanneer de dropshipper zaken doet met een leverancier buiten de EU, dan is het belangrijk dat hij vraagt naar documenten waaruit de kwaliteit en veiligheid van producten blijkt. Je moet namelijk aan kunnen tonen dat de producten aan de Europese veiligheidseisen voldoen. Daarbij moet ook worden gecheckt wat het land van vestiging van de leverancier is. Zo kan worden gekeken welke regels in dat land gelden omtrent productveiligheid. Ontstaat er namelijk (letsel)schade door een gebrekkig product? Dan is de dropshipper daarvoor aansprakelijk.
Inbreuk op intellectueel eigendom
Ook kan de leverancier namaakproducten opsturen. Wanneer er namaakproducten door de leverancier worden verstuurd, dan maakt de dropshipper inbreuk op intellectuele eigendomsrechten. En dat is verboden! De houder van het intellectuele eigendom kan de dropshipper dan aansprakelijk stellen, waardoor er bij de rechter verbod op de inbreuk gevraagd kan worden. Daarnaast kan de intellectueel eigendom houder vragen om de goederen terug te halen of te vernietigen. Ook kan er schadevergoeding worden gevorderd of kunnen gegevens van afnemers worden gevraagd.
Vestigingslocatie
Wanneer de leverancier buiten Europa is gevestigd – wat overigens bij dropshipping vaak het geval is, bijvoorbeeld in China – dan kan dit extra kosten voor de klant meebrengen. Denk daarbij aan hoge verzendkosten, of het moeten betalen van btw of invoerrechten. Daar zit de klant natuurlijk niet op te wachten. Vaak komt dit onverwachts, omdat de klant in de veronderstelling is dat het product afkomstig is van een Nederlandse webshop.
Daar komt nog eens bij dat een vestigingslocatie buiten Europa meestal gelijk staat aan langere verzendtijden. Vaak wil de klant het bestelde product zo snel mogelijk ontvangen. Het is daarom belangrijk dat de dropshipper duidelijk communiceert over de gevolgen die de vestigingslocatie meebrengt. Communication is key.
Het herroepingsrecht en wettelijke garantie
Bij dropshipping gelden de reguliere regels omtrent consumentenbescherming. Dat wil zeggen dat klanten altijd het recht op herroeping hebben. Zij kunnen het product tot 14 dagen na aankoop zonder opgaaf van reden retourneren. De dropshipper moet het retour dan accepteren, ook al neemt de leverancier geen producten retour. Dat kan ertoe leiden dat de dropshipper alsnog met een voorraadje producten achterblijft. Dat wringt natuurlijk wel een beetje: je kiest juist voor dropshipping omdat je dan geen voorraad hoeft aan te leggen.
Daarnaast bestaat er nog een wettelijke garantie. De klant heeft altijd recht op garantie, ook wanneer de verkoper of fabrikant daar niets over heeft vermeld. De klant heeft dan volgens de wet recht op gratis reparatie of vervanging door de verkoper – dat is bij dropshipping dus de dropshipper. Wanneer de dropshipper daar geen concrete afspraken over heeft gemaakt met de leverancier, dan is het de dropshipper die opnieuw een bestelling moet plaatsen bij de leverancier.
Privé verantwoordelijk voor zakelijke schulden?
Stel nu dat de leverancier zijn plichten niet nakomt, waardoor de dropshipper in de schulden raakt. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je zelf hoofdelijk aansprakelijk voor alle handelingen van het bedrijf. Daardoor kan er beslag worden gelegd op jouw privébezittingen, wat natuurlijk een onwenselijke situatie is. Bij een BV loop je dit risico in principe niet. Toch is het verstandig om twee keer na te denken voordat je begint aan dropshipping.
Afspraken met leverancier
Het is om bovenstaande redenen belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de dropshipper en de leverancier. Op die manier kunnen de risico’s die komen kijken bij dropshipping worden beperkt. Wij hebben een checklist opgesteld (let op: deze is niet limitatief) van onderwerpen waar duidelijke afspraken een must bij zijn:
- Verantwoordelijkheid bij beschadiging van het product tijdens het vervoer.
- De levertijd van het product.
- Verzending van producten die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten.
- Retour gestuurde producten.
- Garantieclaims.
Dropshipping en communicatie naar de klant
Doe jij aan dropshipping? Weet dan dat ook jij je moet houden aan de wet- en regelgeving voor webwinkels. Doe je dat niet? Dan kan de ACM een boete opleggen, die wel kan oplopen tot 900.000 euro per overtreding. Liever voorkomen dan genezen? Zorg er dan voor dat je aan de volgende punten voldoet:
- Zorg dat je bedrijf vindbaar en aanspreekbaar is. Denk daarbij aan het vermelden van de naam en handelsnaam van jouw bedrijf op de website, maar ook aan het vermelden van de naam en het adres van de leverancier.
- Communiceer duidelijk over wat je aanbiedt en wat de prijs daarvan is.
- Zorg ervoor dat duidelijk is hoe klanten moeten betalen, hoe je bedrijf levert en hoe het zit met eventuele service die je biedt. Wanneer klanten hun producten moeten retourneren naar het buitenland, dan is het vermelden op de website van de (hoge) retourkosten een must. Is dit niet vermeld? Dan moet jij als dropshipper de retourkosten betalen.
- Laat duidelijk naar voren komen dat de klant een wettelijke bedenktijd heeft.
- Zorg dat klanten duidelijk voor ogen hebben hoe zij moeten bestellen, zodat een onbedoelde geplaatste bestelling voorkomen wordt.
- Geloof het of niet: ook de bevestiging van de bestelling moet op de juiste manier gebeuren. Doe je dat niet? Dan handel je in strijd met de wet.
- Wellicht een overbodige, maar: behandel iedere klant gelijk! Klanten uit alle Europese lidstaten moeten namelijk op eenzelfde manier worden behandeld. Doe je dat niet? Dan doe je mogelijk aan geoblocking.
Je hoeft dus niet met zoveel woorden te benoemen dat je aan dropshipping doet. Toch laten bovenstaande punten zien dat je transparant moet communiceren, anders kan dropshipping een duur grapje worden. Benieuwd naar meer inhoudelijke informatie over bovenstaande punten? Klik dan hier voor een checklist opgesteld door de ACM.
Gevolgen bij slechte communicatie
Wanneer bovenstaande punten niet duidelijk gecommuniceerd worden, of wanneer er een defect product bij de klant aankomt, dan is dit misschien wel “het begin van het einde.” Klanten laten boze recensies achter en klachten stromen binnen. Omdat dropshippers vaak in een klein teamverband werken, is het lastig om alle klachten snel te verhelpen. Het bedrijf komt negatief in de publiciteit wat het imago van het bedrijf kan schaden. Dat is niet het enige, want voor je het weet heb je een boete van de ACM aan je broek hangen en kom je – in het meest donkere scenario – diep in de schulden. Eerder dit jaar heeft Tim Hofman in het programma #BOOS het onderwerp dropshipping en alle bijkomende risico’s aan het licht gebracht. Benieuwd naar zijn uitleg aan de hand van de praktijk? Klik dan hier. Het is zeker de moeite waard om te kijken!
Waaraan herken je dropshipping?
Het is voor de klant fijn om te weten of een webshop aan dropshipping doet. Zo kan de verzendtijd langer zijn en is het vaak onduidelijk wie kan worden aangesproken wanneer problemen zich voordoen. Wanneer de klant weet dat de webshop aan dropshipping doet, dan kan hij hier rekening mee houden. De volgende punten kunnen duiden op dropshipping:
- Levertijden: vaak gaat het om lange levertijden, denk daarbij aan 14-21 (werk)dagen.
- Producten verkrijgbaar op andere website: vaak worden de producten ook op andere sites aangeboden, voor een lagere prijs.
- Retour en garantie: vaak wordt beschreven dat de bestelling naar het buitenland teruggestuurd moet worden, of bestaat er onduidelijkheid over garantie.
- Algemene voorwaarden: vaak wordt daarin iets vermeld over ‘bemiddelingsvoorwaarden’. Dat duidt erop dat de webshop waarop je bestelt als tussenpersoon kan worden gezien. Daarin kan worden vermeld dat een ander bedrijf dan de webshop het product verkoopt.
- Reviews: vaak lees je dat andere klanten lang moesten wachten op hun bestelling, of dat het pakketje uit het buitenland kwam.
Dropshipping: een go of een no go?
Dropshipping lijkt dus een aantrekkelijke manier om makkelijk en snel geld te verdienen. Vergeet niet dat er veel risico’s aan verbonden zitten! Dus… dropshipping: een go of een no go? Het antwoord daarop laten we aan jou. Denk jij aan dropshipping? Dan willen wij het volgende meegeven: let op de bijkomende risico’s en zorg dat je hier goede afspraken over maakt. And don’t forget: communication is key!