Wederom zijn er een aantal luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. Dit heeft tot gevolg dat vluchten worden geannuleerd. Welke rechten heb jij dan als consument? Kan je hier nog compensatie voor krijgen? Een faillissement valt namelijk niet onder de dekking van de annuleringsverzekering of reisverzekering. Afhankelijk van jouw situatie zijn er wellicht andere mogelijkheden om gecompenseerd te worden.
Compensatie voor losse ticket
Bij een los ticket heb je geen recht op compensatie. Uiteraard kan je wel jouw vordering schriftelijk indienen bij de curator, maar de kans is klein dat er genoeg geld in het faillissement overblijft om jouw vordering te voldoen. Je kunt bij de Kamer van Koophandel achterhalen wie de curator is. Je hebt wel recht op compensatie van jouw vliegticket wanneer je bij de aankoop van het vliegticket een vliegticketverzekering hebt afgesloten. Daarvoor moet je je wenden tot de aanbieder van jouw vliegticket en melding maken van de annulering van jouw vlucht.
Om aanspraak te kunnen maken op compensatie moet vaststaan dat de vlucht niet meer doorgaat en dat jij niet op andere wijze gecompenseerd kan worden.
Het kan namelijk ook voorkomen dat een andere maatschappij de vlucht op het door jou geboekte tijdstip overneemt of dat de luchtvaartmaatschappij zelf compensatie biedt aan gedupeerde reizigers. Naar aanleiding daarvan dient de aanbieder van jouw ticket een claim in bij de verzekeringsmaatschappij. Zij vergoeden de schade aan jouw aanbieder, die het vervolgens aan jou zal betalen.
Er zijn echter ook aanbieders die vragen om je rechtstreeks tot de verzekeringsmaatschappij te wenden. Deze aanvullende verzekering klinkt mooi, maar lees wel altijd goed de voorwaarden door. Bij sommige verzekeraars is het bedrag dat je terugkrijgt namelijk gemaximeerd. Een dergelijke verzekering zal waardevoller zijn als je met een onbekende kleine maatschappij naar de andere kant van de wereld vliegt, dan wanneer je met KLM naar Londen vliegt. Verder is uit onderzoek van de Europese Commissie gebleken dat reizigers met een los ticket slechts in 1 op de 1400 gevallen te maken krijgt met een faillissement.
Pakketreis of samengestelde reis
Een pakketreis is een gecombineerde reis die je bij één organisatie boekt. De losse onderdelen worden als een pakket aangeboden en de reisorganisatie is verantwoordelijk voor de volledige uitvoering van de pakketreis. Bij een samengestelde reis stel je zelf de losse onderdelen samen bij een handelaar, niet zijnde een standaardpakket. Het gaat niet om één overeenkomst, maar om afzonderlijke overeenkomsten met verschillende aanbieders via één handelaar.
Samengestelde reis
Bij een samengestelde reis is de handelaar niet verantwoordelijk voor de uitvoering van de losse onderdelen, dus ook niet voor het vervallen van jouw vlucht. Zij hoeven jou daarom geen gratis alternatief te bieden. Daarbij komt dat het meestal niet mogelijk is om de rest van je reis te annuleren, als een van de onderdelen van de samengestelde reis komt te vervallen.
Pakketreis
Wanneer op het boekingsformulier staat vermeld dat het gaat om een pakketreis, is de reisorganisatie wél verantwoordelijk voor alle losse onderdelen, waaronder de vlucht (mits zij is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden). Zij is dan ook wettelijke verplicht om een andere vlucht of een alternatieve reis voor jou regelen. Wanneer dat niet lukt, heb je recht op vergoeding van de volledige reis. Daarvoor kun je contact opnemen met de reisorganisatie.
Betaald met creditcard
Wanneer je jouw vliegticket hebt betaald met een creditcard van Visa of Mastercard, is het mogelijk om de betaling te betwisten bij de creditcardmaatschappij. Als dit wordt gehonoreerd, wordt het bedrag teruggestort op de creditcard. In geval de vlucht op hetzelfde tijdstip wordt overgenomen door een andere maatschappij, is betwisting niet mogelijk.
Betwisting kan vanaf het moment dat vaststaat dat de vlucht is geannuleerd en moet zo spoedig mogelijk worden ingediend, bij voorkeur binnen 90 dagen. De betwisting moet tot 120 dagen vanaf de beoogde vliegdatum, voorzien van persoonlijk bewijs dat de reis komt te vervallen en er geen redelijk alternatief kan worden geboden, worden ingestuurd. Kijk voor jouw mogelijkheden naar de kopersbescherming die jouw kaartuitgever biedt.
Faillissement tussen vertrek en terugvlucht
Wat als je je al op jouw vakantiebestemming bevindt? Ook terugvluchten worden geannuleerd. Je verwacht dat er dan moet worden gezorgd voor een terugvlucht, maar dat is niet het geval. Hiervoor gelden eveneens bovenstaande regels. Heb je dus losse tickets zonder verzekering of een samengestelde reis geboekt, dan zal je zelf een enkeltje terug moeten kopen bij een andere maatschappij. Deze kosten kunnen alleen als concurrente vordering worden ingediend bij de curator. De kans dat je dat geld terugziet, is dus klein. Als het boeken van een nieuwe vlucht niet mogelijk is, zal je je tot de Nederlandse Ambassade moeten wenden voor advies.
Rechten bij geannuleerd vluchten door faillissement
Alleen bij het boeken van een pakketreis ben je verzekerd van compensatie bij faillissement. Voor losse tickets kun je zekerheidshalve een aanvullende verzekering afsluiten, maar weeg daarbij goed af of dit zinvol is. Je kan jezelf ook indekken door te betalen met een creditcard.