Belasting op e-books per 1 januari 2020 omlaag

Een boek valt onder het lage btw-tarief van 9%. Maar het drukwerk moet dan wel herkenbaar zijn als een boek. De herkenbaarheid van een boek moet zichtbaar zijn in de inhoud en omvang, maar ook in de manier waarop de bladzijdes tot een geheel zijn verbonden. Een e-book is daarmee geen tastbaar boek en valt onder het hoge btw-tarief van 21%. Dit gaat volgend jaar echter veranderen. E-books vallen vanaf 2020 ook onder het lage btw-tarief van 9%. Wanneer is een online document een e-book? En wat voor gevolgen heeft de verlaging van de btw?

Wat is een e-book?
Een e-book is een gedigitaliseerde versie van een bestaand boek of een compleet nieuw geschreven e-book. E-books zijn in principe niet bedoeld om afgedrukt te worden, maar alleen om getoond te worden op een digitaal scherm.

Hoge btw-tarief
Nederland wil al sinds 2012 af van het hoge btw-tarief op digitale publicaties. Maar het probleem is dat EU-landen gebonden zijn aan de Europese belastingregels. Dit betekent dat lidstaten niet zomaar de btw-tarieven mogen veranderen binnen het eigen land. Wanneer er een wijziging in een btw-tarief plaatsvindt, moeten alle lidstaten het hier unaniem mee eens zijn. Dit is nu ook het geval.

Verlaagd btw-tarief
Na jarenlang overleg zijn de Europese lidstaten in oktober 2018 eindelijk tot een akkoord gekomen over de verlaging van de btw op digitale publicaties. Lidstaten hebben de mogelijkheid om de btw op digitale publicaties gelijk te trekken aan het tarief op fysieke publicaties. Staatsecretaris van Financiën Menno Snel is voornemens om per 1 januari 2020 de Nederlandse wetgeving volgens de nieuwe btw-richtlijn aan te passen. Dit heeft als gevolg dat zowel fysieke én digitale publicaties tegen het gereduceerd tarief van 9% worden belast per 1 januari 2020.

Voor jou als ondernemer heeft deze wijziging wellicht ook consequenties.

Als je als ondernemer ten behoeve van je eigen bedrijf e-books wil aanschaffen, bijvoorbeeld omdat je je verder wilt professionaliseren dan betaal je hierover vanaf 1 januari 2020 dus het nieuwe verlaagde btw-tarief. Dit betekent ook dat je slechts 9% zakelijk kunt aftrekken.

Veel ondernemers brengen daarnaast zelf een e-book uit. Jouw gespecialiseerde kennis wil je natuurlijk graag overbrengen aan je klanten. Na het schrijven en opmaken van de teksten, moet je jouw website inrichten om je e-book te verkopen en je prijs voor je e-book bepalen. Houd er bij de laatste stap rekening mee dat je behalve je vergoeding voor je e-book ook het verlaagde btw-tarief in rekening brengt. Ga je vervolgens je aangifte omzetbelasting doen dan draag je het verlaagde btw-tarief af aan de belastingdienst en hoef je dus geen 21% meer opzij te leggen voor dit deel van jouw aanbod.

Conclusie
Het btw-tarief op e-books wordt gelijkgesteld aan het btw-tarief op tastbare boeken. Per 1 januari 2020 bedraagt de btw over e-books dus 9% in plaats van 21%. Dat heeft zowel consequenties voor jou als ondernemer als je zakelijk e-books bestelt en wanneer je e-books verkoopt aan je klanten.

Hola, it’s me.

sharon

Een passievolle powerhouse. Verliefd op de zon, op wijn en kaas en de Spaanse taal. Fan van transparantie, eerlijkheid en bovenal integriteit.

Formerly known as Lady Lawyer

Zoeken op de website

Ben jij er klaar voor om jouw bedrijf te beschermen?

Ik help jou graag door het onbegrijpelijke voor jou begrijpelijk te maken.

Sharon

Creatives pakket

950,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers in de creatieve sector, zoals fotografen, designers en tekstschrijvers

En deze Masterclasses:

Verwerkerspakket

900,- excl btw

Dit pakket is geschikt voor ondernemers die tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden in de systemen van hun klanten werken.

En deze Masterclasses:

Trinity pakket

750,- excl btw

En deze Masterclasses: