Je kunt er tegenwoordig bijna niet omheen; algemene voorwaarden. Het zijn vaak lange en moeilijk geformuleerde stukken tekst waardoor je de neiging hebt om ze ongelezen te accepteren.
De Volkskrant heeft in 2014 een weekend lang in de voorwaarden op hun site de zin “als u akkoord gaat met de voorwaarden zoals hierboven omschreven, behoudt de Volkskrantredactie zich het recht voor uw konijn in jarretelles te hijsen en roze te verven” opgenomen. Geen enkele bezoeker van de site heeft om uitleg gevraagd. Nu kan het idee ontstaan dat een onderneming zomaar alles in de algemene voorwaarden kan zetten om zo de klant te benadelen. Een onderneming wordt hierin echter beperkt door de wetgeving, om de consumenten juist te beschermen.
De wet bevat drie lijsten met betrekking tot algemene voorwaarden: een zwarte, grijze en een blauwe lijst. Ik bespreek deze lijsten in een tweeluik; een blog over de zwarte en een over de grijze lijst.
Verschil zwarte en grijze lijst
Er zijn twee lijsten met betrekking tot algemene voorwaarden; een zwarte en een grijze lijst. Wanneer een voorwaarde op de zwarte lijst staat, is deze bepaling standaard niet geldig wanneer je bij de rechter een zaak aanspant (de bepaling is vernietigbaar). De voorwaarden die op de grijze lijst staan zijn ook vernietigbaar, maar deze kunnen wel geldig zijn wanneer er door de ondernemer die deze voorwaarden heeft opgenomen goede argumenten worden gegeven waarom de bepalingen toch echt van toepassing zouden moeten zijn.
De lijsten staan opgenomen in het wetboek onder artikel 6:236 BW (zwarte lijst) & artikel 6:237 BW (grijze lijst).
Zwarte Lijst
Hieronder bespreek ik enkele bepalingen die op de zwarte lijst staan vermeld, met voorbeelden uit de praktijk.
Opeisbaarheid uitsluiten: een voorwaarde die het recht op het opeisen van een bepaalde prestatie uit sluit. Onder een bepaalde prestatie kan een product, dienst of geld worden verstaan.
Wanneer je een bestelling doet bij een webwinkel zou het raar zijn als in de voorwaarden van deze webwinkel zou staan dat “de webwinkel niet verplicht is om het bestelde product te leveren.” Een voorwaarde als deze is daarom ook verboden.
Wanprestatie zelf beoordelen: voorwaarden die een onderneming zelf laten bepalen of ze hun prestatie goed hebben verricht of voorwaarden die bepalen dat eerst een andere partij aansprakelijk gesteld dient te worden.
Je hebt net een nieuwe auto besteld bij een autodealer. Wanneer de auto wordt afgeleverd zie je dat de auto vol met deuken zit. De dealer zegt dat de auto prima is en dat als er klachten zijn je het merk van de auto aansprakelijk moet stellen. Voorwaarden als deze zijn ook verboden.
Eenzijdig doorvoeren prijsverhoging: een voorwaarde waardoor de prijs door een partij kan worden verhoogd zonder dat de overeenkomst daardoor kan worden opgezegd.
Je hebt ter promotie een paar banners besteld voor je onderneming bij een drukkerij tegen een prijs van 200 euro. Een paar dagen later krijg je een mailtje van de drukkerij dat de prijs is verhoogd naar 300 euro en dat annuleren niet mogelijk is. De drukkerij zegt dat dit in de algemene voorwaarden was opgenomen waar je mee akkoord bent gegaan. Je voelt natuurlijk aan dat deze voorwaarde onredelijk bezwarend is en daarom is ook deze verboden.
Conclusie
Je mag niet zomaar alles opnemen in jouw algemene voorwaarden. Sommige bepalingen zijn onredelijk bezwarend voor de klant. Wanneer een bedrijf een van de voorwaarden van de zwarte lijst heeft gebruikt, is deze ongeldig.
Naast de zwarte lijst kent de wet ook een grijze en blauwe lijst. Deze zal ik in een volgend artikel bespreken.
Wil jij er zeker van zijn dat jij geen verboden bepalingen opneemt in je algemene voorwaarden? Lady Lawyer kan jou helpen met het opstellen van jouw juridische documenten.